Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke bude v nedeľu 22. mája patriť Drotárom na Kysuciach


Foto: Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke bude v nedeľu 22. mája patriť Drotárom na Kysuciach Foto: Kysucké múzeum

Kysucké múzeum pozýva všetkých milovníkov slovenskej histórie a remesiel na podujatie Drotári na Kysuciach. Akcia sa bude konať 22. mája v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke.

Program podujatia bude začínať o 10:00 hod. ráno prezentáciou drotárov, remeselníkov a predajcov. O 13:15 hod. prebehne odborná prednáška o drotárstve. Zlatým klincom programu bude scénické pásmo o živote drotárov začínajúce o 13:30 hod. Návštevníkov múzea bude podujatím sprevádzať vystúpenie folklórneho súboru Staškovanka.

„Drotárstvo ako podomové zamestnanie i obchod sa sformovalo pravdepodobne v 18. storočí v severnej časti Trenčianskej stolice – v okolí Bytče a na Kysuciach. Ako špecifické neroľnícke zamestnanie časti mužskej populácie predstavuje fenomén, ktorý významnou mierou ovplyvnil tradičnú kultúru regiónu,“ uviedol Alojz Kontrík, etnograf Kysuckého múzea.

Toto remeslo podľa neho vzniklo aj vďaka rozvinutému železiarstvu a manufaktúre na výrobu drôtu v blízkom Sliezsku. Pre mnohých Slovákov a najmä Kysučanov sa stalo novým či doplňujúcim zdrojom obživy, hlavne v regiónoch, kde nebola orná pôda dostatočne výnosná. Drotári mali veľký vplyv na takmer všetky oblasti života v obciach, kde pôsobili.

„Mali dopad na organizáciu rodinného života i života celého lokálneho spoločenstva. Ovplyvnili úroveň bývania, stravu, morálku, obyčajové tradície, čiastočne i ľudové náboženstvo. V konečnom dôsledku drotári obohatili materiálnu kultúru aj iných etník (napr. českého, poľského, nemeckého, ruského), čím sa stali spolutvorcami ich hmotného kultúrneho dedičstva,“ vysvetlil Alojz Kontrík.

Miesto: Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke
Dátum: 22.05.2022 - 09:00    15:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu