V martinskom múzeu sa v nedeľu 15. mája uskutoční festival rómskej hudby, tanca, umenia a remesla


Foto: V martinskom múzeu sa v nedeľu 15. mája uskutoční festival rómskej hudby, tanca, umenia a remesla Foto: ilustračné - Facebook/Múzeum slovenskej dediny - OZ Jahodnícke háje

Po dvojročnej prestávke sa v Múzeu slovenskej dediny v Martine uskutoční 18. ročník festivalu Te prindžaras amen – Spoznajme sa. Podujatie je zamerané na priblíženie rómskej kultúry, hudby, tanca, výtvarného umenia či remeselnej zručnosti.

Festival začne v nedeľu 15. mája o 10:00 hod. ráno a v rytme rómskej hudby, spevu a tanca sa bude niesť až do 16:00 hod. popoludní. Vystupujúci sa pritom nebudú zameriavať iba na slovenskú rómsku kultúru, ale prinesú aj tradičný folklór Rómov z iných častí sveta.

„Počas nútenej dvojročnej prestávky z dôvodu pandémie COVID-19 umelci nezaháľali a využili čas na nácvik nových repertoárov a celých programových blokov. S tým súvisí aj inovácia scén a kostýmov. Počas podujatia sa budeme rozprávať a diskutovať práve aj o problematike kostýmov rómskych súborov, prezentujúcich tradičnú hudbu, piesne a tanec Rómov,“ uvádza Múzeum kultúry Rómov na Slovensku na oficiálnej stránke Slovenského národného múzea.

Počas festivalu vystúpi zvolenský detský súbor Romano jilo, ktorého názov v preklade znamená Rómske srdce, autentický súbor Romka z Detvy či hudobno-dramatický súbor Terňi voďi, teda Mladá duša z Kežmarku. Popoludní sa predstaví moderná martinská rómska kapela Gypsy MT band.


„Súčasťou programu podujatia bude prezentácia prípravy a ukážka vybraných jedál, ktoré sa považujú v prostredí Rómov na Slovensku za tradičné. Nepôjde však o už pomerne známe goja, pretože v prostredí Rómov sa pripravovali a dodnes pripravujú aj iné tradičné jedlá,“ sľubuje múzeum.

Remeselnú zručnosť Rómov prídu predviesť študenti a učitelia zo Súkromnej spojenej školy Biela voda v Kežmarku, ktorí si pripravili ukážky kováčstva, drôtovania, keramiky, techniku šitej čipky či rôzne výrobky z dreva. Tí najmenší návštevníci sa môžu zapojiť do tvorivých dielní, kde sa naučia vyrábať cigánske tkanice.

„Celodenne bude sprístupnená expozícia Múzea kultúry Rómov na Slovensku s možnosťou účasti na odborných lektorovaných prehliadkach. V priestoroch múzea sa budú premietať aj vybrané dokumentárne filmy,“ doplnilo ku programu martinské múzeum.

Miesto: Múzeum slovenskej dediny, Martin
Dátum: 15.05.2022 - 10:00    16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu