Na mestskom cintoríne v Bytči slávnostne požehnali pamätník obetiam prvej aj druhej svetovej vojny


Foto: Na mestskom cintoríne v Bytči slávnostne požehnali pamätník obetiam prvej aj druhej svetovej vojny Foto: Facebook/Mesto Bytča

Na mestskom cintoríne v Bytči pri Dome smútku v nedeľu 8. mája slávnostne požehnali pamätník venovaný spoluobčanom a rodákom, ktorí zahynuli počas prvej a druhej svetovej vojny.

Pietny akt pripravilo mesto Bytča v spolupráci s 5. plukom špeciálneho určenia Žilina, s OZ GALZA a s mestským klubom muzeálnej a galerijnej spoločnosti v Bytči.

Pamätník vyhotovil ako svoje autorské dielo Juraj Gajdošík z Bytče v spolupráci s Martinom Bokom z Hliníka nad Váhom.

Pietny akt začal požehnaním pamätníka dekanom farnosti Bytča, pokračoval pietnym aktom kladenia vencov a zakončený bol príhovormi primátora mesta Miroslava Minárčika a podpredsedom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Jurajom Drotárom.

Pietneho aktu sa zúčastnili zástupca primátora mesta pán Juraj Babušík, poslanci a poslankyne mestského zastupiteľstva, dobrovoľný hasičský zbor Bytča a miestni obyvatelia.


Oslobodenie Bytče a okolitých obcí sa uskutočnilo v rámci útočnej Ostravskej operácie vojskami 18. armády generála Gastiloviča.

Po oslobodení Žiliny 30. apríla československí vojaci s 3. brigádou plukovníka Miroslava Selnera a vojskami 38. streleckej divízie generála Vasiljeva pokračovali v prenasledovaní ustupujúcich vojsk.

Sovietske vojska postupovali po pravom brehu po Bytču a cez Bytčiansko a Kysuce na Moravu.

Československí vojaci po ľavom brehu prenikli do večera 30. apríla po Považskú Bystricu s cieľom prepraviť sa na pravý breh a oslobodiť mesto Veľkú Bytču, mestá a obce na juh od mesta.

V noci na 1. mája, sa československým vojakom pri Veľkej Bytči podarilo na západný breh Váhu prepraviť časť jednotiek 3. čs. samostatnej brigády plukovníka Selnera, ktoré mesto Veľká Bytča ráno 1. mája 1945 oslobodili.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu