V žilinskej nemocnici vykonali jedinečnú operáciu ramennej kosti. Chlapcovi predĺži kosť až o osem centimetrov


Foto: V žilinskej nemocnici vykonali jedinečnú operáciu ramennej kosti. Chlapcovi predĺži kosť až o osem centimetrov Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Tím oddelenia pediatrickej ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline dnes po prvýkrát v rámci Slovenska a Česka zrealizoval výnimočnú operáciu ramennej kosti.

15-ročnému pacientovi, ktorému zápal ramenného kĺbu zastavil po narodení rast kosti, umožní jedinečná metóda magnetického vnútrodreňového fixátora predĺženie končatiny.

Operačná liečba zriedkavej indikácie spôsobenej zápalom alebo nádorom v oblasti ramena prináša pomoc deťom s ukončeným kostným rastom približne od veku 14 rokov.

Pracovisko pediatrickej ortopédie vyhľadávajú pacienti z celej republiky, pretože práve tu realizujeme operácie zodpovedajúce aktuálnemu trendu vývoja zdravotníckych technológií vo svete,“ zdôraznil riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík. 

Starostlivosť v rámci spondylochirurgie zároveň pre dospelých pacientov zabezpečuje v nemocnici okrem detskej ortopédie tiež oddelenie neurochirurgie a úrazovej chirurgie.

Špeciálnu technológiu predlžovania končatín použili v žilinskej nemocnici po prvýkrát v roku 2020, kedy na detskej ortopédii vložili magnetický distrahovateľný fixátor na stehennú kosť a predkolenie.

Využitie metódy na ramennú kosť bola pre nás výzva a som rád, že môžeme túto modernú liečbu poskytnúť už aj pacientom na Slovensku,“ uviedol primár oddelenia pediatrickej ortopédie Juraj Popluhár, ktorého tím operáciu vykonal. 


Podľa jeho slov sa doteraz využívali staré vonkajšie fixátory spojené so vznikom viacerých rizík.

Veľmi často dochádzalo k hnisaniu, nezhojeniu a pre pacienta predstavovali významný diskomfort. Nová metóda je ideálnym riešením pre odbúranie všetkých týchto nedostatkov, je bezbolestná, bez predchádzajúcich komplikácií,“ priblížil Popluhár.

Na ľavej ruke 15-ročného pacienta, ktorého dnes operovali v Žiline, chýbalo vplyvom zastavenia rastu v rámci ramennej kosti až osem centimetrov.

Cieľom magnetického fixátora je predĺžiť kosť na dĺžku zodpovedajúcu pravej končatine. Nasledujúce mesiace budú rodičia chlapca distrahovať magnetickým zariadením. 

Odstránime tak funkčné i kozmetické následky, ktoré chlapcovi umožnia žiť, športovať a bez obmedzení pokračovať v bežnom živote,“ uzavrel Popluhár.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu