Na Solinkách majú dopravné značenie, ktoré nenájdete nikde vo vyhláške. Prečo je to tak?


Foto: Na Solinkách majú dopravné značenie, ktoré nenájdete nikde vo vyhláške. Prečo je to tak?
Galéria: 4 fotky

Na dopravné značenie, ktoré sa nezdá byť celkom v poriadku nás upozornil čitateľ. Ako uviedol, malo by sa nachádzať v obytnej zóne Solinky - Juh, ktorá leží za obchodným domom MAX.

Značky, ktoré v tejto oblasti nájdete sú iné, ako bežné dopravné značenie. Vodiči nechápu, kto sem toto značenie umiestnil a prečo tak urobil. Takéto značky totiž nenájdete nikde vo vyhláške. Nie sú teda platné.

Úmysel nebol zlý

Značky dali namontovať na vlastné náklady obyvatelia ulíc, ktorí sa boja o bezpečnosť svojich detí. Keďže chceli upozorniť vodičov, ktorí jazdia po uliciach, aby dbali na zvýšenú opatrnosť a jazdili pomalšie, dali vyhotoviť vlastné dopravné značenie. Na prvý pohľad je pre každého jasné, čo značky znamenajú. Z hľadiska vyhlášky však ani jedna z nich nie je platná.

Solinky - Juh sú obytnou zónou

“V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km/h”, hovorí vyhláška. Rýchlosť teda znížená je a na každej ulici. Problém tvoria nezodpovední vodiči, pre ktorých boli osadené značky. Na mieste sa podľa slov obyvateľov stali už dve nehody.

O vyjadrenie sme požiadali Okresný dopravný inšpektorát v Žiline

“ODI ORPZ v Žiline doposiaľ nemal vedomosť o umiestnení predmetných tabuliek zameniteľných s dopravným značením na miestnych komunikáciách v IBV Solinky - Juh v meste Žilina,” uviedol hovorca Radko Moravčík.

Obyvateľom zrejme nebolo schválené oficiálne dopravné značenie a tak boli nútení konať sami. Nanešťastie ich riešenie dlho nevydržalo.

“Okresný dopravný inšpektorát písomne požiadal príslušný cestný správny orgán - Mestský úrad Žilina, odbor dopravy, o riešenie ich bezodkladného odstránenia,” doplnil Moravčík.

Ak v obytnej zóne nastáva problém s nezodpovednými vodičmi, obyvatelia budú musieť požiadať Mestský úrad o osadenie skutočného dopravného značenia, ktoré bude v súlade s vyhláškou. Zo skúsenosti je žiaľ známe, že vodiči mnohé značky úplne ignorujú.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu