Prebieha mimoriadna zbierka pre vojnových utečencov v Martine. Potrebné sú hlavne potraviny a drogéria


Foto: Prebieha mimoriadna zbierka pre vojnových utečencov v Martine. Potrebné sú hlavne potraviny a drogéria Foto: ilustračné/Pexels

Od pondelka 9. mája do utorka 10. mája môžu ľudia pomôcť doplniť zásoby pre vojnových utečencov v martinskom Komunitnom centre. Nosiť ich môžu na Mestský úrad v Martine od 9.00 do 18.00. 

Najpotrebnejšie potraviny sú napríklad hladká múka, hnedá pohánka, olej, ryža, mlieko, strukoviny, cukor, konzervy a káva. Podrobný zoznam nájdete na tomto odkaze.

Potrebné je aj pracie mydlo, menšie balenia pracieho prášku, sprchové gély, deodoranty, čistiace potreby na WC, kúpeľňu a kuchyňu, plienky pre väčšie deti, dámska bielizeň a ponožky.

Zbierku vyhlasuje Krízový štáb Okresného úradu Martin, mesto Martin a Združenie miest a obcí Turca. V okrese Martin je v súčasnosti ubytovaných viac ako 700 utečencov z Ukrajiny. 


Mnohí z nich, bývajúci v súkromných ubytovacích zariadeniach, kde však nemajú zabezpečenú stravu. Napriek veľkej snahe, sa im ešte nepodarilo nájsť si prácu.

Dávky v hmotnej núdzi im nepokryjú ani základné potreby, naviac ich dostanú s mesačným oneskorením. Preto využívajú služby Komunitného centra, vytvoreného Krízovým štábom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu