Sobášnym palácom v Bytči vás cez Noc múzeí a galérií prevedie dcéra palatína Juraja Turzu


Foto: Sobášnym palácom v Bytči vás cez Noc múzeí a galérií prevedie dcéra palatína Juraja Turzu Foto: Považské múzeum v Žiline

Do tohtoročnej Noci múzeí a galérií sa opäť zapojí aj Považské múzeum. Namiesto Budatínskeho hradu či hradu Strečno, kde sa toto podujatie odohrávalo v predošlých rokoch, bude tentokrát pre nočných návštevníkov otvorený Sobášny palác v Bytči.

Noc múzeí a galérií s Barborou Turzovou sa uskutoční v sobotu 14. mája na mieste, ktoré nechal v roku 1601 postaviť palatín Juraj Turzo pre svadobné hostiny svojich dcér. V rámci európskej iniciatívy sa v tento deň otvoria brány mnohých slovenských múzeí vo večerných a nočných hodinách. Sobášny palác preto v neobvyklých časoch o 17:00, 18:00, 19:00 a 20:00 pripravil pre návštevníkov špeciálnu prehliadku.

„Pre záujemcov sme si pripravili špeciálnu prehliadku v renesančnom duchu. Po pamiatke ich bude sprevádzať samotná dcéra palatína Juraja Turza – Barbora, ktorá prezradí rôzne tajomstvá a zaujímavosti zo života rodiny,“ informovala Andrea Turčáková, správkyňa Sobášneho paláca v Bytči.

Okrem špeciálnej prehliadky ostáva v priestoroch paláca umiestnená aj výstava Remeslo má zlaté dno, ktorá sa venuje vývoju a prehľadu remesla modrotlače na východnom a strednom Slovensku od 18. do 21. storočia.

Miesto: Sobášny palác v Bytči
Dátum: 14.05.2022 - 17:00    21:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu