V Martine chýbajú humanitárne zásoby pre vojnových utečencov, mesto organizuje mimoriadnu zbierku


Foto: V Martine chýbajú humanitárne zásoby pre vojnových utečencov, mesto organizuje mimoriadnu zbierku Foto: Facebook/Martin - oficiálna stránka mesta

Do Martina neprestávajú prúdiť vojnoví utečenci z Ukrajiny, humanitárne zásoby v Komunitnom centre sa však už minuli. Mesto preto spolu s Krízovým štábom Okresného úradu Martin a Združením miest a obcí Turca vyhlásilo mimoriadnu humanitárnu zbierku potrebných potravín, hygienických produktov a oblečenia.

Zbierka sa bude konať v pondelok 9. mája a utorok 10. mája od 9:00 do 18:00 hod. v priestoroch spoločnej budovy Mestského a Okresného úradu v Martine. Materiálnu pomoc budú prijímať vo veľkej zasadačke, do ktorej môžete vstúpiť bočným vchodom, prípadne na ďalších miestach, ktoré určia primátori a starostovia miest a obcí Turca.

V Martinskom okrese je momentálne ubytovaných viac než 700 odídencov z Ukrajiny a ich počet neustále rastie. Hoci sa väčšine z nich podarilo zabezpečiť ubytovanie, mnohí najmä spočiatku nemajú dostatok finančných prostriedkov na stravu a základné potreby.

„Dávky v hmotnej núdzi im nepokryjú ani základné potreby, naviac ich dostanú s mesačným oneskorením. Preto využívajú služby Komunitného centra, vytvoreného Krízovým štábom OÚ Martin. Humanitárne zásoby v Komunitnom centre sa nám už minuli, preto prosíme dobrých ľudí o pomoc,“ uviedlo mesto Martin v prosbe o pomoc uverejnenej na sociálnej sieti.


Humanitárna zbierka je zameraná hlavne na konkrétne druhy potravín, hygienických produktov a oblečenia. Najpotrebnejšie potraviny sú hladká múka, hnedá pohánka, olej, ryža, mlieko, cestoviny, strukoviny, cukor, soľ, mäsové a rybacie konzervy, paštéty, konzervované strukoviny, omáčky na cestoviny, mletá aj instantná káva a cereálie.

Z hygienických produktov sú potrebné hlavne menšie balenia pracieho mydla či pracieho prášku, sprchové gély, deodoranty a čistiace potreby do kuchyne, kúpeľne a WC. Nosiť môžete tiež plienky pre väčšie deti, dámsku bielizeň a ponožky.


Miesto: Mestský a Okresný úrad v Martine
Dátum: 09.05.2022 - 09:00    10.05.2022 - 18:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu