Na Vodnom diele Žilina rybári umiestnili umelé hniezda na neres rýb, označené sú polystyrénom a fľašami


Foto: Na Vodnom diele Žilina rybári umiestnili umelé hniezda na neres rýb, označené sú polystyrénom a fľašami Foto: Richard Baran

Členovia Slovenského rybárskeho zväzu a dobrovoľníci, ktorým záleží na prírode v okolí Žiliny, sa aj tento rok rozhodli pomôcť rybám žijúcim vo Vodnom diele Žilina. Pre uľahčenie výteru viacerých druhov rýb v tomto období rybári umiestňujú na hladinu umelo vytvorené hniezda z rôznych materiálov, ktoré vzbudzujú zvedavosť návštevníkov priehrady.

Hniezda môžu byť vyrobené napríklad z čečiny čiernej borovice či plastových vianočných stromčekov. Na hladine plávajú vďaka pripojeniu na kúsky polystyrénu či plastových fliaš, ktoré zároveň označujú ich umiestnenie. Pre bežných návštevníkov vodného diela však môžu tieto materiály pôsobiť ako odpad. Rybári preto prosia, aby sa ku hniezdam nikto nepribližoval a nesnažil sa ich odstrániť.

„Dodržujte prosím odstup pri vykonávaní rozličných vodných športov a pri plavbe na člnoch. Minulý rok sme zaznamenali zvýšenú neodbornú manipuláciu s hniezdami zo strany laickej verejnosti a nedodržiavanie odstupov pri prejazdoch motorových člnov a vodných skútrov,“ žiada o ohľaduplnosť Richard Baran z Rady Slovenského rybárskeho zväzu.


Momentálne je na hladine Vodného diela Žilina umiestnených približne 120 hniezd určených na neres rýb, ich počet sa však bude postupne zvyšovať. Žilinskí rybári a dobrovoľníci takýmto spôsobom už 19 rokov pomáhajú rozmnožovaniu rôznych druhov, pre ktoré je trenie veľmi náročné kvôli vysokým nánosom bahna a kolísaniu hladiny vodnej nádrže. 

Neres bude prebiehať približne od marca do konca júla. Ako prvé sa každý rok vytierajú šťuky nasledované ostriežmi, zubáčmi a bielymi rybami akými sú napríklad plotica či červenica. „Neskôr pribudnú špecializované hniezda na výter pleskáča vysokého a iných druhov rýb, no a ako posledný je výter sumca, kde sa z určitého počtu hniezd vytvoria špecifické podmienky pre neres tejto ryby,“ vysvetlil Richard Baran.

Vďaka každoročnej pomoci rybárov a dobrovoľníkov sa neres rýb v žilinskom vodnom diele preukázateľne zvyšuje. Najväčšou prekážkou sú práve ľudia, ktorí umelé hniezda z hladiny často s dobrými úmyslami odstraňujú. Na neres však vplýva aj teplota vody či počasie a zrážky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu