VIDEO: Z tunela Višňové odteká 200 litrov vody za sekundu, na stavbu priviezli už 10-tisíc domiešavačov betónu


Foto: VIDEO: Z tunela Višňové odteká 200 litrov vody za sekundu, na stavbu priviezli už 10-tisíc domiešavačov betónu Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pokračuje vo svojom seriáli zachytávajúcom priebeh výstavby kľúčového úseku diaľnice D1 pri Žiline. V najnovšom videu ponúka pohľad do vnútra tunela Višňové, kde naďalej aktívne prebiehajú stavebné práce.

Zástupca spoločnosti Skanska približuje, ako sa realizuje primárne aj sekundárne ostenie, ako vyzerá odvodnenie horninovej vody, či aké množstvo jej z tunelových rúr odteká. Ďalej spresňuje aj to, koľko betónu sa doteraz na stavbe tunela spotrebovalo a koľko ho bude ešte potrebné priviezť.

Zaujímavosťou je, že pôvodná prieskumná štôlňa dnes slúži na odvodnenie hlavných tunelových rúr. Priemerný prietok v nej je okolo 200 litrov za sekundu čo je až 17,3 milióna litrov za jeden deň.

V tejto časti seriálu sa dozviete aj to, ako rýchlo dokážu pracovníci dokončiť jednu hornú klenbu sekundárneho ostenia alebo aká je hĺbka vetracej šachty, ktorá vedie zo stredu tunelových rúr až na povrch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu