V Žiline sa uskutoční antiprotest na Kotlebov pochod


Foto: V Žiline sa uskutoční antiprotest na Kotlebov pochod Foto: ilustračné

“Na sobotu 11. júla ohlásil do Žiliny Marián Kotleba a ďalší ľudia otvorene hlásajúci xenofóbne názory zhromaždenie proti imigrantom, islamu i Európskej únii. Po udalostiach z ich nedávneho podobného protestu v Bratislave nechceme, aby sa niečo podobné udialo v našom meste,” povedal Marek Adamov, riaditeľ kultúrneho centra Stanica Žilina – Záriečie, ktoré akciu spoluorganizuje.

Protest proti zhromaždeniu kotlebovcov v Žiline (a za každého z nich jedno euro utečencom) je názov akcie, ktorá sa uskutoční v sobotu 11. júla na Mariánskom námestí od 15.00 do 18.00 hod.

“Súčasťou protestu bude aj neformálna verejná zbierka, v ktorej chceme prispieť vybranej organizácii, ktorá sa venuje práci s utečencami, jedným eurom za každého účastníka kotlebovského zhromaždenia a tak ospravedlniť konanie takéhoto zhromaždenia v našom meste,” dodal Adamov.

Financiami prispeje Stanica Žilina-Záriečie, Mestské divadlo Žilina aj jednotlivci podieľajúci sa na proteste.

“Pozývame všetkých účasťou podporiť odblokovanie (nášho) Slovenska od komplexov nadradenosti. Žilina je otvorené mesto a jednorázové prejavy nezmyselnej hystérie na tom nič nezmenia,” uzatvoril Adamov. Peter Cibulka, poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiline doplnil, že akcie sa zúčastnia aj niektorí žilinskí mestskí poslanci.

Spoluorganizátormi Protestu proti zhromaždeniu kotlebovcov v Žiline sú neformálna platforma Žilina bez náckov, žilinskí nezávislí poslanci, kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie, Mestské divadlo Žilina, Mesto Žilina a ďalší jednotlivci i mimovládne organizácie zo Žiliny.

Polícia prijala adekvátne bezpečnostné opatrenia vyplývajúce z možných bezpečnostných rizík ohláseného podujatia. K počtu policajtov a techniky sa z taktických dôvodov nebudeme vyjadrovať,” povedala Jana Balogová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu