Vyrúbané stromoradie na ulici Univerzitná nahradila nová výsadba, stromy majú výšku do štyroch metrov


Foto: Vyrúbané stromoradie na ulici Univerzitná nahradila nová výsadba, stromy majú výšku do štyroch metrov

Žilinská univerzita v Žiline a mesto Žilina odštartovali v roku 2021 revitalizáciu atletického areálu na Veľkom Dieli. Po obnove bude mať areál atletický ovál s umelým osvetlením, futbalové ihrisko s automatickou závlahou aj tribúny či elektronickú časomieru.

Pred začiatkom prác sa na pozemku pristúpilo k výrubu stromoradia s brezami, ktoré bolo v kolízii s plánovanou výstavbou areálu. Výrub vysokých stromov tvoriacich príjemné prostredie na Univerzitnej ulici pobúril minulý rok viacerých Žilinčanov. Vlna rozhorčenia a otázok sa niesla predovšetkým v príspevkoch na sociálnych sieťach.

K zásahu do zelene sa vtedy vyjadrili najmä starší obyvatelia sídliska Vlčince, ktorí si pamätali ešte vysádzanie stromov a ktorí dúfali, že po ukončení prác dôjde k náhrade formou novej výsadby.

Problematickú situáciu so stromami potvrdzovalo aj priamo oznámenie o začatí konania o ochrane prírody a krajiny, ktoré prechádzalo výrubu. V ňom bol spresnený dôvod výrubu nasledovne: „Dôvod výrubu je, že dreviny rastú v kolízii s plánovanou výstavbou atletického oválu a kolízia s inžinierskymi sieťami.”


Celkové náklady na výstavbu areálu dosiahnu podľa podpísanej zmluvy približne 2,5 milióna eur. Pokiaľ nedôjde k zdržaniu, areál by mal zmluvný dodávateľ zhotoviť do júna tohto roka.

Približne šesť mesiacov od výrubu brezového stromoradia sa na pôvodnom mieste objavila nová mladá výsadba. Cestu tak bude  opäť lemovať približne dvadsiatka nových stromov s výškou okolo troch až štyroch metrov.

Galéria: 12 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu