Na Jánošíkových dňoch sa predstaví až 1200 účinkujúcich!


Foto: Na Jánošíkových dňoch sa predstaví až 1200 účinkujúcich!

Aj tento rok budú Jánošíkove dni v Terchovej obsadené kvalitnými medzinárodnými účinkujúcimi. Až 1200 umelcov zo Slovenska, Turecka, Poľska a Českej republiky sa predstaví na 5 pódiách. “Už takmer štvrťstoročie má divácky vyhľadávaný festival medzinárodný charakter a za ten čas sa na ňom predstavilo niekoľko tisíc účinkujúcich z vyše 30 krajín sveta. V tomto roku sa bude podujatie niesť v znamení početných výročí terchovských osobností i udalostí. Niektoré z nich zarezonujú už počas prvého dňa terchovského štátneho sviatku vo štvrtok 30.7. počas programu Pozdrav z Terchovej v Kultúrnom dome Andreja Hlinku,” uviedol pre TASR šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj.

Výstava muchu alebo ohňostroj

Počas štyroch dní je program orientovaný do najrozličnejších oblastí, folklór doplňujú koncerty world music alebo výstava Mucha, Muchy, Muchovci. Tá sa bude konať v Makovického dome v Žiline. “Ďalej výstavu Jánošík v ľudovom výtvarnom umení, výstavu jubilujúcich domácich výtvarníkov Petra Šveca a Štefana Tlacháča, prezentácie ľudových remesiel, premietanie filmov a ohňostroj,” dodal pre TASR Cabadaj.

Zaujímavosťou bude aj to, že po skončení piatkového a sobotného večerného galaprogramu si budú môcť záujemcovia vypočuť a zahrať od 23.30 do 1.30 h terchovskú muziku. V areáli Relaxačno-informačného centra Terchovec tak zaznie muzika zapísaná v UNESCO. “Napĺňa sa tak predstava, aby terchovská muzika zapísaná v decembri 2013 do UNESCO znela nielen na javiskách, ale aj pri každej vhodnej príležitosti. Jánošíkove dni vyvrcholia v nedeľu (2. 8.) originálnym predstavovaním furmanov a muzík a v amfiteátri Nad bôrami záverečným programom Prechádzky po kraji pod záštitou predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára. V programe sa predstavia folklórne súbory (FS) a skupiny z Terchovej, Horného Považia, Oravy, Kysúc, Turca a Liptova, ako aj FS Šarišan z Prešova ako hosť,” spresnil pre TASR šéfdramaturg Jánošíkových dní.

Nechýbať bude ani tradičný konský vozový sprievod s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch počas záverečného dňa. “Ide o erbové podujatie Jánošíkových dní, pričom zainteresovaní začnú v krátkom čase pracovať na tom, aby bol prvok Konský vozový sprievod zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky. Veľkú pozornosť púta i nedeľňajšia svätá omša za nositeľov ľudových tradícií s aktívnou účasťou krojovaných muzikantov a spevákov z domova i zo sveta,” uzatvoril pre TASR Cabadaj.

Miesto: -
Dátum: 30.07.2015 - 12:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu