Považské múzeum v Žiline pozýva pri príležitosti 80. výročia na slávnostné otvorenie výstavy. Uskutoční sa 5. mája


Foto: Považské múzeum v Žiline pozýva pri príležitosti 80. výročia na slávnostné otvorenie výstavy. Uskutoční sa 5. mája

Považské múzeum v Žiline  pri príležitosti 80. výročia predstaví výstavu 8 deka, 8 dekád, 80 rokov, ktorá tvorí to najzaujímavejšie, čo sa počas ôsmich dekád múzeu podarilo.

Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční 5. mája 2022 o 16.00 na Budatínskom hrade. Chýbať nebude ani komentovaná prehliadka výnimočnej výstavy.

Účastníci uvidia aj predstavenie Povedačky na terase… s múzeom v podaní divadelno-hravého zoskupenia RAZCA.

Výstava spomína na vývoj múzea, pribúdanie expozícií a ich rekonštrukciu. Múzeum predstaví niektoré exponáty a odhalí príbehy s nimi spojené.

Samotný názov napovedá, že pôjde o zaujímavú zmes rôznych kúskov a návštevník dostane na tanieri pestrú porciu histórie. Všetci sa tešíme na výsledok a veríme, že verejnosť príjemne prekvapíme,“ približuje riaditeľ Považského múzea Michal Jurecký.  

Snahy vedúce k vytvoreniu zázemia pre uchovávanie a prezentáciu pamätihodností Považia sa úspešne zavŕšili v roku 1942, keď v budove radnice v Žiline vznikla vlastivedná a drotárska expozícia.


Odvtedy múzeum prešlo zásadnými zmenami súvisiacimi nielen s turbulentnými politickými udalosťami, ale aj ďalšími spoločenskými procesmi, ktoré formovali pohľad na ochranu pamiatok, spôsob ich výskumu a sprístupňovania verejnosti.

Výstava prináša chronologický prehľad dejín Považského múzea, pričom zvýšenú pozornosť  venuje ôsmim témam, charakteristickým pre osobitné dekády jeho existencie.

Pri tomto výročí múzeum poskytlo príležitosť obyvateľom Žiliny a jej okolia podeliť sa o svoje spomienky. Súčasťou jubilejnej výstavy sú preto aj rozmanité predmety osobnej povahy, ktoré rozprávajú príbehy týchto ľudí a poodhaľujú časť ich histórie. 




Miesto: Budatínsky hrad
Dátum: 05.05.2022 - 16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu