Flautistka zo Žiliny očarila hrou na zobcovú flautu v Prahe. So sestrou vyhrali aj prvé miesto v Tepliciach


Foto: Flautistka zo Žiliny očarila hrou na zobcovú flautu v Prahe. So sestrou vyhrali aj prvé miesto v Tepliciach Foto: Anna Guthrie

Iba jedenásťročná hráčka na zobcovú flautu Klára Valentovičová očarila Prahu, keď v utorok 19. apríla zahrala na netradičnej svetovej premiére koncertu orchestru Martinů Strings Prague. 

Žilinčanka Klára Valentovičová zo ZUŠ L.Árvaya je víťazkou mnohých domácich i medzinárodných súťaží a tento výkon bol pre ňu prvý so sprievodom orchestra.

Ako dirigent sa predstavil samotný autor koncertu, flautista a pedagóg Jaroslav Pelikán. Koncert napísal na žiadosť Klárinho pedagóga Pavla Stillera.

Sú to vlastne moje hudobné úvahy o smrti, čo je vlastne pomerne nevhodná téma vzhľadom na to, že je skladba písaná pre deti. Ale zobcová flauta je taký anjelský detský hlas a v porovnaní s Večnosťou sme vlastne deťmi úplne všetci po celý náš život,” povedal dirigent Pelikán. 

Klárin pedagóg Pavel Stiller k tomu dodal, že skladbe sa intenzívne venovali osem mesiacov.

„Po technickej stránke je to najťažší kus, na akom som kedy so svojimi žiakmi pracoval. Jaroslav Pelikán do nás vložil veľkú dôveru, keď nám toto i po emočnej stránke náročné dielo venoval a Klára Valentovičová ho napriek svojmu veku odpremiérovala v štýle rodenej sólistky,” hovorí Stiller. 



O štyri dni neskôr Klárka opäť predviedla svoje umenie na súťaži Teplické Flautohry v severočeských Tepliciach.

Okrem nej sa na súťaži predstavila jej mladšia sestra Karolína Valentovičová, pre ktorú to bolo prvé súťažné vystúpenie. Obidve sestry získali prvé miesta za najvyšší počet bodov vo svojich kategóriách.

Klára naviac dostala špeciálnu cenu za virtuózne prevedenie svojho repertoáru. Pod týmto úspechom je podpísaná i klaviristka Zuzana Srogončíková Melicharová, ktorá dievčatá na súťaži sprevádzala.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu