SAD Žilina opäť zabezpečí počas letnej sezóny prepravu cyklistov, premávať budú tri cyklobusy


Foto: SAD Žilina opäť zabezpečí počas letnej sezóny prepravu cyklistov, premávať budú tri cyklobusy Foto: SAD Žilina

V okolí Žiliny budú aj počas tohto leta premávať špeciálne cyklobusy. Spoločnosť Slovenská autobusová doprava Žilina v nedeľu 1. mája spustí linky do Turčianskych Teplíc, Terchovej a Novej Bystrice. Cestujúci s bicyklami budú môcť tieto spoje využiť každú sobotu, nedeľu a cez sviatky až do 25. septembra. V období od 1. júla do 2. septembra budú pridané aj piatkové linky.

Cena osobného cestovného lístka bude v cyklobusoch rovnaká ako v bežných spojoch, za bicykel si cestujúci priplatí 50 centov. Rovnaké ceny platili aj počas predošlých ôsmych rokov, odkedy SAD Žilina spustila premávku prvých letných cyklobusov. Špeciálne spoje môžu využiť aj cestujúci bez bicyklov, pokiaľ pre nich ostane miesto.

Prednostne sú prijatí tí, ktorí majú zakúpené cestovné + miestenku + dovozné bicykla v predpredaji, potom sú to cestujúci s bicyklom a následne ostatní cestujúci,“ uviedla Ivana Strelcová, hovorkyňa spoločnosti SAD Žilina.

Na trase do Turčianskych Teplíc a Novej Bystrice bude cyklistom k dispozícii špeciálny príves - takzvaný cyklovek, do ktorého sa zmestí až 24 bicyklov. Spoje do Terchovej ponúkajú cestujúcim šesťmiestny nosič pripevnený na autobuse. Prepravovať sa smú len klasické bicykle, ktoré neprekročia váhu 20 kilogramov.

„Pri preprave elektrobicyklov odporúčame, ak to konštrukcia umožňuje, zdemontovať akumulátor. Dosiahne sa tak zníženie hmotnosti bicykla pod maximálnu povolenú prepravovanú hmotnosť,“ vysvetlila Ivana Strelcová spôsob, akým je možné prepravovať aj elektrobicykle.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu