Máj v Kysuckom múzeu: Otvorí sa skanzen vo Vychylovke a uskutoční sa Noc múzeí a galérií


Foto: Máj v Kysuckom múzeu: Otvorí sa skanzen vo Vychylovke a uskutoční sa Noc múzeí a galérií Foto: kysuckemuzeum.sk

V nedeľu 1. mája sa otvorí letná sezóna v Múzeu Kysuckej dediny vo Vychylovke. Hoci je historická úvraťová železnica do odvolania zatvorená, skanzen stále ponúka pestrý program.

Prvú májovú nedeľu čaká návštevníkov stavanie mája s hudobným a tanečným sprievodom v podaní  miestneho FS Bystrica a poľskej skupiny Kapela Ludowa Jetelinka.

Tešiť sa môžu aj na novú výstavu Ihlou maľované, ktorá prezentuje výšivky zo zbierok Kysuckého múzea.

V nedeľu 8. mája na Deň matiek sú pre deti pripravené tvorivé dielne, kde môžu mamám ku sviatku vyrobiť originálny darček. 

V sobotu 14. mája sa skanzen zapojí do Noci múzeí a galérií a zostane otvorený do večerných hodín. 

Návštevníci sa môžu tešiť na večernú prehliadku s lampášmi, tradičnú  kuchyňu starých materí a nezabudnuteľný večer na dedine.

V nedeľu 15. mája sa bude konať Jar na dedine, zvyky a tradície súvisiace so sadením zemiakov, ktoré návštevníkom v scénickom pásme priblíži FS Kýčera z Ochodnice.

Štvrtá májová nedeľa bude v skanzene patriť drotárskym majstrom, FS Staškovanka zo Staškova pripomenie zvyky a tradície zo života kysuckých drotárov.

Záver mesiaca bude v znamení váľania mája,  ktoré sa uskutoční 29. mája 2022 kedy návštevníkom v skanzene spríjemní nedeľné popoludnie ĽH Potočiari z Novej Bystrice.



Čaro krehkej krásy porcelánu

Kaštieľ Radoľa okrem stálych expozícií ako Svet dávnych predkov, či Meštianske bývanie ponúkne v máji novú výstavu porcelánu – kávových a čajových súprav, jedálenských servisov i rôznych jedinečných solitérov zo zbierok Kysuckého múzea

Noc múzeí a galérií vo Vlastivednom múzeu

Vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou sa návštevníci 14. mája 2022 môžu tešiť na podujatie Noc múzeí a galérií, ktoré sa tu uskutoční po prvýkrát.

V ponuke počas celého mesiaca pre návštevníkov zostáva výstava 150. rokov Košicko-bohumínskej železnice, prostredníctvom ktorej môžu nahliadnuť do histórie budovania trate.

Okrem tejto výstavy sa môžu oboznámiť aj s nevšedným príbehom Kysuckej Odysey, ktorej najväčším lákadlom je bezpochyby verná replika mamutej samice v životnej veľkosti.

Počas celého mesiaca múzeum ponúka vo svojich výstavných priestoroch aj výstavy Cesta do stredu Zeme a dočasne sprístupnenú výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili…

Okrem uvedených výstav a podujatí Kysucké múzeum pre návštevníkov pripravilo zmenu v otváracích hodinách.

Expozície Múzeum Čadca, Kaštieľ Radoľa a Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou od mája budú otvorené už aj počas sobôt od 10.00 do 16.00 hod. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu