Zastupiteľstvo Žilinského kraja zasadalo naživo prvýkrát od pandémie. Riešili zachovanie súdov aj turizmus


Foto: Zastupiteľstvo Žilinského kraja zasadalo naživo prvýkrát od pandémie. Riešili zachovanie súdov aj turizmus Foto: Žilinský samosprávny kraj

V utorok 19. apríla sa na úrade Žilinského samosprávneho kraja uskutočnilo 33. zasadnutie Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja.

Na spolufinancovanie boli schválené projekty Krajskej hvezdárne v Žiline, Kysuckého kultúrneho strediska, Kysuckého múzea a Krajského kultúrneho strediska v Čadci, Oravského múzea P. O. Hviezdoslava a Oravskej knižnice A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne. 

Poslanci tiež rokovali o projekte Moderné technológie v Žilinskom samosprávnom kraji vo výške spolufinancovania 175-tisíc eur, ktorý sa dotýka moderných technológií v oblasti dopravy a životného prostredia.

Druhý predkladaný návrh sa týkal schválenia výšky spolufinancovania žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci programu INTERREG V-A Slovenská republika – Česká republika 2014 – 2020.

Súčasťou rokovania bola aj Správa o hospodárení zdravotníckych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a činnosti odboru zdravotníctva.

Županka Erika Jurinová pri tejto príležitosti vyzdvihla prácu zdravotníkov a poďakovala za ich nasadenie počas pandémie. 

Poslanci boli v rámci zasadnutia informovaní aj o činnosti Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj za rok 2021.


Správa o činnosti sa týkala aktivít v rámci marketingu, budovania infraštruktúry, vzdelávania a tvorby strategického dokumentu.

V roku 2021 hospodárila Krajská organizácia cestovného ruchu so sumou 700-tisíc eur. Najviac boli prefinancované aktivity na Liptove vo výške 183-tisíc eur. 

V uplynulom roku zaznamenal Žilinský kraj znížený pokles návštevníkov. Kým v období pre začatím pandémie bol počet návštevníkov kraja viac ako milión, v roku 2021 sa toto číslo znížilo na 630-tisíc, z toho 530 000 návštevníkov bolo domácich. 

Aj napriek poklesu návštevnosti patrí náš kraj k najnavštevovanejším v rámci Slovenska (...) Takisto vedieme aj v počte prenocovaní v rámci Slovenskej republiky,“ uviedla výkonná riaditeľka organizácie Žilinský turistický kraj Iveta Chabadová.

Doplneným bodom programu bola druhá výzva na zachovanie Krajského súdu v Žiline a Okresného súdu v Čadci a Dolnom Kubíne. 

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová a zastupiteľstvo vyjadrili zásadný nesúhlas a hlboké znepokojenie nad plánovaným rušením Krajského súdu v Žiline a žiadajú ministerku spravodlivosti o zachovanie súdov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu