Žilinčanov znepokojilo presádzanie a krátenie korún stromov na Bulvári. Podľa mesta ide o štandardný zásah


Foto: Žilinčanov znepokojilo presádzanie a krátenie korún stromov na Bulvári. Podľa mesta ide o štandardný zásah Foto: Facebook/Mesto Žilina

Presádzanie stromov zo žilinského Bulváru vyvolalo u obyvateľov zmiešané reakcie. Mesto vysvetľuje, že ku presádzaniu dochádza kvôli výmene sekundárnych rozvodov teplej úžitkovej vody (TÚV) a ústredného kúrenia (ÚK). 

Stromoradie z 25 sliviek by mohlo byť pri prácach vážne poškodené. Výmenu rozvodov bude prevádzkovať správca obytných domov Bytterm a.s. od lekárne na Bulvári až po budovu Global Logic. 

Z tohto dôvodu mesto pristúpilo k realizácii presádzania stromov do nových priestorov, ktoré vytipoval Útvar hlavného architekta mesta Žilina a je v priamej blízkosti Ulice Antona Bernoláka.

Súčasťou presádzania je aj proces hlbokej redukcie koruny stromov, ktorý znepokojil obyvateľov. Podľa mesta však ide o štandardný zásah a proces má za úlohu vyrovnať pomer nadzemnej a podzemnej časti stromu.

Po premiestnení má byť stromom zabezpečená komplexná starostlivosť, ktorá má za úlohu redukovať stres z presádzania.    



Uvedomujeme si, že nejde o úplne ideálny čas na presádzanie, no z hľadiska rešpektovania hraničného agrotechnického termínu, teploty ovzdušia a realizácie prác na rozvodoch ÚK a TÚV je potrebné presádzanie realizovať,” uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík. 

Stromy budú po opätovnom vysadení v nových lokalitách zabezpečené kotviacou sústavou troch kolov po dobu minimálne štyroch až piatich rokov.   

Ohľadom prác usporiada mesto diskusiu pre verejnosť v piatok 29. apríla o 17.00 na Mestskom úrade v Žiline. Na stretnutí bude priestor na zodpovedanie otázok obyvateľov. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu