Najviac priestupkov na cestách zaznamenala polícia počas veľkonočných sviatkov v Žilinskom kraji


Foto: Najviac priestupkov na cestách zaznamenala polícia počas veľkonočných sviatkov v Žilinskom kraji Foto: Ilustračné foto

Žilinský kraj získal prvenstvo v počte priestupkov na cestách počas tohtoročných veľkonočných sviatkov. Nepríjemnú štatistiku z tohto obdobia zverejnila v príspevku na sociálnej sieti polícia Slovenskej republiky.

Policajné zbory na území celého Slovenska začali vo štvrtok 14. apríla akciu Život, v rámci ktorej posilnili dopravné a poriadkové hliadky. Akcia s prísnejšími kontrolami účastníkov cestnej premávky trvala až do utorka 19. apríla.

Dopravné predpisy porušili počas sviatkov tisícky vodičov, chodcov a cyklistov. Polícia zaznamenala viac než 8 500 priestupkov, z ktorých len približne 400 mohlo byť riešených napomenutím. O vodičský preukaz prišlo počas tohto obdobia až 265 vodičov. Najviac priestupkov a trestných činov spáchali motoristi, priestupkov sa však dopustilo aj 140 chodcov a 50 cyklistov.

„Pod vplyvom alkoholu do jedného promile jazdilo 110 vodičov. Nad jedno promile, čo sa už považuje za trestný čin a hrozí väzenie až na rok, jazdilo 55 vodičov. Pod vplyvom alkoholu bolo aj 62 cyklistov,“ uviedla polícia v príspevku.


Zo všetkých častí Slovenska bol najväčší počet priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky zaznamenaný práve v Žilinskom kraji. Polícia tu riešila viac než 1500 porušení dopravných predpisov. V tesnom závese nasledoval Nitriansky kraj, kde policajti odhalili viac ako 1300 priestupkov a Bratislavský a Prešovský kraj, kde počet priestupkov presiahol tisíc.

Štatistika polície ďalej uvádza počet rôznych priestupkov, ktorých sa dopustili účastníci cestnej premávky na celom Slovensku. Policajné hliadky zastavili až 414 vozidiel, ktorých technický stav nevyhovoval ich ďalšiemu používaniu. Maximálnu povolenú hmotnosť a rozmery zaznamenala polícia v 55 prípadoch. Nesprávnym spôsobom jazdilo 190 vodičov a iné vozidlá nesprávne predchádzalo 68 motoristov.

„Predpísanú rýchlosť prekročilo 4 130 vodičov, bezpečnostné pásy si nezaplo 465 vodičov a ich spolucestujúcich. Povinnosti vodičov nedodržalo takmer 300 vodičov, prevažovalo najmä zákaz používania mobilov za volantom (239). Prednosť v jazde nedalo 46 vodičov, z toho chodcom na priechode pre chodcov jeden vodič,“ doplnila polícia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu