Mesto Žilina na cirkusové pútače povolenie nevydalo. Prípad rieši mestská polícia, organizátor ich musí odstrániť


Foto: Mesto Žilina na cirkusové pútače povolenie nevydalo. Prípad rieši mestská polícia, organizátor ich musí odstrániť

Od polovice apríla postupne zaplavujú okolie Žiliny desiatky nepovolených reklamných pútačov. Prostredníctvom nich je propagovaný cirkus Aleš, ktorý má čoskoro zavítať do mesta. Na reklame by nebolo nič zlé, pokiaľ by bola rozmiestňovaná podľa platných pravidiel. To sa však nedeje.

Poväčšine ide o kartónové reklamné pútače, ktoré sú uchytené na stĺpoch verejného osvetlenia, dopravných značkách, kmeňoch stromov či na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. V niektorých častiach Žiliny sú umiestnené tak vysoko, že ich nie je možné demontovať bez použitia rebríka.

Na znečistenie verejného priestoru nás upozornili obyvatelia Žiliny, ktorí sú nespokojní s takýmto spôsobom propagácie. Organizátor má dostupných viacero možností, nimi sú napríklad oficiálne vyhradené miesta, reklamné billboardy či citylighty. Väčšina týchto služieb je však poskytovaná za poplatok, na rozdiel od náhodného rozmiestnenia pútačov vo verejnom priestore.

Situácia sa opakuje takmer pravidelne každý rok, pričom samospráva ju musí riešiť prostredníctvom mestskej polície. Tá mala v minulosti problém identifikovať pôvodcov reklám. Usporiadatelia konkrétnej propagovanej akcie, ktorí boli k veci vypočutí, uvádzali, že nevedia, kto má na starosti ich rozmiestnenie. Odhaliť skutočného vinníka bolo často takmer nemožné.


Reklamné pútače musí potom odstrániť samospráva na svoje vlastné náklady a to z dôvodu zvýšenia bezpečnosti cestnej premávky a estetického vzhľadu okolia. V konečnom dôsledku tak tieto práce zaplatia samotní občania. Tohtoročný prípad je zatiaľ v riešení a organizátor podujatia bude vyzvaný, aby reklamy demontoval.

Mesto ani DPMŽ žiadne umiestnenie reklám nepovoľovalo. Ide teda o porušenie súbežne niekoľkých VZN. Celú vec máme zdokumentovanú, rieši ju mestská polícia. Bezodkladne vyzveme organizátora kultúrneho podujatia (na základe oznámenia o konaní kultúrneho podujatia, ktorý na meste podal), aby nepovolené reklamy/pútače odstránil,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu