Približne 70 primátorov a starostov zo Žilinského kraja žiada zachovanie Krajského súdu v Žiline


Foto: Približne 70 primátorov a starostov zo Žilinského kraja žiada zachovanie Krajského súdu v Žiline Foto: ilustračné

Desiatky primátorov, starostov a poslancov zo Žilinského kraja vyjadrili v stredu pred budovou Krajského súdu v Žiline nesúhlas s jeho plánovaným zrušením.

Žilina podľa nich potrebuje odvolací súd, aby bola zabezpečená dostupnosť súdnej ochrany pre občanov zo všetkých regiónov severného Slovenska.

V rámci reformy súdnej mapy žiadajú o vytvorenie štvrtého odvolacieho žilinsko-trenčianskeho súdneho bodu so sídlom v Žiline.

„V prípade spojenia s trenčianskym obvodom bude zabezpečená špecializácia sudcov vo všetkých agendách a udržateľnosť kvalifikovaného justičného aparátu. Zároveň bude zachovaná dostupnosť odvolacieho súdu pre verejnosť, čo je najvýznamnejšia požiadavka,” uviedol Denis Cáder z Iniciatívy za záchranu KS v Žiline.

K iniciatíve sa podľa jeho slov pridalo približne 70 starostov a primátorov zo Žilinského kraja. Podporu im vyjadrili aj Základná organizácia odborového zväzu justície pri KS v Žiline a zamestnanci súdu.


Predsedníčka Krajského súdu v Žiline Eva Malíková zdôrazňuje, že zrušenie súdu bude nepríjemné najmä pre ekonomicky slabé vrstvy občanov. Žilinský kraj podľa jej slov nie je s Banskobystrickým prirodzene prepojený a z tohto dôvodu súdy pre nich nebudú tak ľahko dostupné.

„Toto, čo sa deje, podľa mňa predstavuje neprípustnú centralizáciu. Odvolacie súdy sa stanú nedostupné pre občanov. Pokiaľ ide o náš obvod, presunutie sídla do Banskej Bystrice je úplne nevhodné,” zhodnotila Malíková.

Nesúhlas s plánovaným zrušením súdu vyjadrilo v utorok 19. apríla aj Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja prijatím uznesenia, v ktorom žiadajú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú o prehodnotenie tohto kroku.

Koalícia sa na finálnej podobe súdnej mapy zatiaľ nedohodla. Ministerka Kolíková chce, aby sa téma vyriešila na najbližšej riadnej schôdzi Národnej rady SR, ktorá by mala začať 26. apríla. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu