V žilinskom Lesoparku Chrasť prebieha meranie stability drevín, ktoré zvýši bezpečnosť návštevníkov


Foto: V žilinskom Lesoparku Chrasť prebieha meranie stability drevín, ktoré zvýši bezpečnosť návštevníkov Foto: Mesto Žilina

V žilinskom Lesoparku Chrasť budú zamestnanci Ústavu ekológie lesa zo Slovenskej akadémie vied vo Zvolene hodnotiť momentálny stav lesného porastu. Merania pomocou zvukového tomografu sa uskutočnia v stredu 13. a vo štvrtok 14. apríla.

Sledovanie zdravia a stability drevín a lesných porastov je dôležité z viacerých dôvodov. Príliš staré a poškodené stromy nemusia na prvý pohľad pôsobiť nebezpečne, v skutočnosti však hrozí riziko ich pádu či vyvrátenia. Zvuková tomografia umožňuje práve odhalenie nebezpečných vnútorných dutín či iných skrytých vád stromov.

Cieľom momentálnych meraní však nie je len zvýšenie bezpečnosti návštevníkov lesoparku, ale aj návrh nových opatrení ohľadom starostlivosti o lesné ekosystémy. Mesto Žilina preto vyzýva svojich obyvateľov, aby rešpektovali pracovníkov, ktorí budú kontrolovať dreviny. 

„Návštevníkov lesoparku v týchto dňoch prosíme o dodržiavanie pokynov v súvislosti s vykonávaním meraní,“ oslovila všetkých, ktorí zvažujú návštevu lesoparku v týchto dňoch, Katarína Gazdíková, vedúca Odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu