Štátny komorný orchester pozýva na festival koncertného umenia Allegretto. Tento rok slávi 31. výročie


Foto: Štátny komorný orchester pozýva na festival koncertného umenia Allegretto. Tento rok slávi 31. výročie Foto: ilustračné

Tridsiaty prvý ročník stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina sa uskutoční 25. až 30. apríla 2022 v Dome umenia Fatra. Počas šiestich koncertných večerov vystúpi dvanásť interpretov z Francúzska, Dánska, Chorvátska, Južnej Kórey, Českej republiky a Slovenska.

Na otváracom koncerte festivalu vystúpi domáci Štátny komorný orchester Žilina, ktorý povedie český dirigent a držiteľ Ceny festivalu Allegretto Žilina 2021 František Macek. Podrobné informácie o programe nájdu návštevníci na stránke allegretto.sk

Vstupenky na jednotlivé koncerty sú dostupné online na tomto odkaze, alebo v pokladnici Štátneho komorného orchestra Žilina. Pokladňa je otvorená v pracovné dni medzi 7.00 a 18.00 a hodinu pred koncertom. 

Viac o festivale Ellegretto XXXI.

Na otváracom koncerte festivalu (25. 4.) vystúpi domáci Štátny komorný orchester Žilina pod taktovkou českého dirigenta, držiteľa Ceny festivalu Allegretto Žilina 2021, Františka Maceka a slovenská hobojistka žijúca vo Švajčiarsku, Anna Štrbová, ktorá je absolventkou Žilinského konzervatória. Program festivalu otvorí skladba slovenského skladateľa Mira Bázlika, ktorý nedávno oslávil 92. narodeniny, a bude pokračovať hobojovým koncertom Richarda Straussa a symfóniou španielskeho skladateľa Juana Crisostóma de Arriagu.


Festivalový Utorok (26.4.) ponúkne dva koncerty. Prvý (o 16.00) bude „Crème de la crème“ víťazov súťaží slovenských konzervatórií za rok 2022. O 19.00 zas zaznejú tri violončelové sonáty skladateľov ako C. Debussy, A. Schnittke a D. Šostakovič v podaní dánskeho violončelistu Jonathana Swensena, ktorý je víťazom Windsor International String Competition, a slovenského klaviristu žijúceho v Dánsku, Filipa Štraucha. Obaja sú absolventi Dánskej kráľovskej hudobnej akadémie a spolupracujú spolu už päť rokov. 


V stredu (27.4.) si publikum môže vychutnať nápadité spojenie českých umelcov - populárneho dychového kvinteta Belfiato Quintet, ktorého členovia sú hráči popredných českých orchestrov a klaviristu, držiteľa ceny Yamaha Foundation Prize, Jakuba Sládeka. Kombinácia diel skladateľov prvej polovice 20. storočia (B. Martinů, S. Rachmaninov) so skladbami W. A. Mozarta ponúkne zaujímavý mix navzájom sa vyvažujúcich dramatických a odľahčených momentov.



Vo štvrtok (28.4.) sa koncertná sála v Dome umenia Fatra rozozvučí umením Francúzov. Lucienne Renaudin Vary - „víla trúbky“ je držiteľkou prestížnej ceny Opus Klassik v kategórii Mladý umelec za rok 2021 a ako prvá žena aj ceny Arthura Wasera (2019). Spolu s ňou vystúpi aj jej pravidelný spoluhráč, akordeonista Félicien Brut, víťaz troch najväčších medzinárodných akordeónových súťaží v Nemecku, Taliansku a Rusku. Program je popretkávaný argentínskym tangom Astora Piazzollu, hudbou New Yorku či nádychom parížskej bohémy. 


Predposledný deň festivalu (29.4.) sa návštevníci môžu tešiť na jedinečný vokálny koncert, kde sa predstaví výnimočná chorvátska sopranistka Tanja Ruždjak a barytonista z Južnej Kórey Kyung Jae Moon s klavírnym sprievodom slovenského dirigenta Branka Ladiča. Umelci nás prevedú prierezom piesňovej (Schubert, R. Strauss), opernej (Mozart, Verdi, Puccini, Wagner) i operetnej (Lehár, Strauss,) tvorby.


Allegretto Žilina sa so svojimi návštevníkmi rozlúči záverečným koncertom (30. 4.), ktorý bude slávnostným vyvrcholením celého festivalu. Oceňovaný domáci súbor pre starú hudbu Solamente naturali pod vedením slovenského huslistu žijúceho v Dánsku, Petrom Spišským, je typický svojím entuziazmom, tvorivosťou, spontánnosťou a profesinálnym prístupom svojich členov. Program zložený z diel G. Ph. Telemanna, A. Vivaldiho a J. F. Rebela obohatí fenomenálna hráčka na zobcové flauty, Michaela Koudelková z Českej republiky.


Hlavným organizátorom festivalu je Hudobné centrum – štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom Žilina a mestom Žilina. Viac informácií o programe na www.allegretto.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu