Iniciatíva ZAparkovanie sa snaží petícou vytvoriť tlak na mesto Žilina, aby sa problém s parkovaním začal riešiť


Foto: Iniciatíva ZAparkovanie sa snaží petícou vytvoriť tlak na mesto Žilina, aby sa problém s parkovaním začal riešiť Foto: ilustračné

Na žilinských sídliskách pretrváva kritická situácia so statickou automobilovou dopravou. Tá sa pritom rokmi ďalej zhoršuje. Osobných automobilov v uliciach pribúda, následkom ich nesprávneho státia sú často blokované križovatky a zákruty.

V niektorých častiach mesta dochádza aj k ničeniu zelene a trávnatých plôch. V reakcii na aktuálny stav vznikla v Žiline iniciatíva Za lepšie parkovanie, ktorá nielen upozorňuje na potreby riešenia statickej dopravy, ale zároveň spisuje petíciu. Hlavným cieľom iniciatívy ZAparkovanie je zmiernenie problémov.

Na sociálnej sieti sa obyvateľom mesta a sídlisk už niekoľko mesiacov zobrazujú rôzne príspevky upozorňujúce na potreby riešenia a tiež poukazujúce na nesprávne parkovanie. Občianske združenie sa prioritne venuje hľadaniu riešení a nápadov. Viac o plánoch aktivistov priblíži Lukáš Novotný.

Kedy bolo založené občianske združenie?
Naša iniciatíva vznikla v januári. Spoločne s mojimi kamarátmi a známymi sme sa zhodli na tom, že aktuálna situácia okolo parkovania v Žiline nie je udržateľná. Po večeroch sme sa bavili o tom, ako by sme mohli nášmu mestu pomôcť. Napadlo nám, že by sme mohli vytvoriť petíciu, ktorá by donútila mesto, niečo s tým robiť. Nechceli sme ale, aby to bola iba iniciatíva nejakej neznámej skupiny ľudí. Chceli sme tomu dať nejakú formu. Prišlo nám, že práve OZ by mohlo pritiahnuť viac ľudí, ktorí vnímajú zlú parkovaciu situáciu v Žiline a ktorí by nám zároveň pomohli s organizáciou petície a výlepom letákov.


Čitatelia nás upozornili, že vaše občianske združenie nebolo veľmi dlhú dobu evidované v registri a iniciatíva tak nepôsobila dôveryhodne. Aký bol dôvod?
Tak ako som popísal vyššie, vznikli sme pomerne nedávno a celú iniciatívu robíme tak povediac „na kolene“. Zápis a celá byrokracia okolo založenia OZ trvá nejakú dobu, takže dúfame, že by to každú chvíľu mohlo byť oficiálne.

Koľko podpisov potrebujete vyzbierať?
Našim cieľom je zozbierať čo najviac podpisov našich spoluobčanov, ktorým tiež nie je ľahostajná aktuálna situácia. Každý deň sa k nám pridáva viac a viac ľudí, ktorí nám vyjadrujú podporu a chcú nám pomôcť. My sme za to veľmi radi a radi privítame každú pomocnú ruku.

Ako budete ďalej postupovať?
Chceme zozbierať, čo najviac podpisov a následne vytvoriť „tlak“ na mesto, aby začalo alarmujúcu situáciu ohľadom parkovania riešiť. Máme v pláne v našom voľnom čase chodiť zbierať podpisy pod petíciu a máme tiež v pláne vylepiť letáčiky. Celá iniciatíva je čisto dobrovoľná, takže sa k nám môže pridať ktokoľvek.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu