Žilinčania sa sťažujú na ťažbu dreva v lesoparku Chrasť, ide o prevenciu proti škodcom realizovanú ešte v marci


Foto: Žilinčania sa sťažujú na ťažbu dreva v lesoparku Chrasť, ide o prevenciu proti škodcom realizovanú ešte v marci Foto: Facebook/Igor Cvacho

Pred pár dňami zverejnil na sociálnej sieti nahnevaný občan fotografie zachytávajúce ťažbu dreva v lesoparku Chrasť v Žiline.

„Lesopark, ktorý má byť pľúcami mesta a slúžiť na relax obyvateľov, je bohapusto drancovaný. Veľmi by ma zaujímalo, kto je zodpovedný za toto drancovanie a komu tečú do vrecka peniaze za predané drevo,“ píše v rozhorčenom príspevku. 

Ide však o ťažbu, ktorá v Lesoparku Chrasť prebiehala ešte v marci a mesto o nej verejnosť dostatočne informovalo. Ťažba bola vopred nahlásená občanom, bola prekonzultovaná s ekologičkou aj zástupcom ochrany prírody.

Povolenie na výrub vydáva odborný lesný hospodár, ale pokiaľ ťažba prekročí stanovený limit podľa zákona o lesoch, musí byť nahlásená na Okresný úrad v Žiline, ktorý výrub potvrdzuje. Tak to, podľa hovorcu mesta Žilina Vladimíra Miškovčíka bolo aj v tomto prípade.

Mesto dalo ohľadne dreviny smrek vypracovať aj odborný posudok znalcovi, ktorý konštatoval, že je napadnutý škodcami a odporúčil, aby napadnuté dreviny čo najskôr vyťažili a zvyšky odstránili alebo zoštiepkovali.


Predaj vyťaženého dreva však tiež nie je taký jednoduchý proces, ako sa môže zdať.

„Drevo je majetok mesta a môže sa predávať len schváleným spôsobom. Aktuálne sa vyhotovuje znalcom znalecký posudok na hodnotu dreva, ktoré bude odpredané vo verejnej obchodnej súťaži,“ upozorňuje Miškovčík. 

Predispozíciou pre napadnutie škodcami je aj prestárnutie niektorých porastov. V spojitosti s extrémnymi teplotami, suchom, vysokým vekom stromov a negatívnou ľudskou činnosťou sú stromy nadmerne oslabované.

Problémom lesoparku Chrasť je aj to, že sa nachádza na zamokrených pôdach. Z tohto dôvodu mnoho drevín trpí hubovými patogénmi. 

O výsadbe nových stromov už mesto Žilina uvažuje, namiesto smrekov sa však budú vysádzať vhodnejšie druhy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu