VIDEO: V Žiline otvorili veľkokapacitné centrum pomoci pre ľudí z Ukrajiny, za deň vybaví až 1200 osôb


Foto: VIDEO: V Žiline otvorili veľkokapacitné centrum pomoci pre ľudí z Ukrajiny, za deň vybaví až 1200 osôb
Galéria: 18 fotiek

Ministerstvo vnútra otvorilo v Žiline veľkokapacitné centrum pomoci pre ľudí unikajúcich pred vojnou na Ukrajine. Priestory navštívil dnes 8. apríla aj minister vnútra Roman Mikulec spoločne s predsedníčkou Žilinského samosprávneho kraja Erikou Jurinovou a primátorom Žiliny Petrom Fiabáne.

Po Michalovciach, Humennom, Nitre a Bratislave ide o piate takéto centrum na Slovensku. Pod jednou strechou tu nájdu prvotnú pomoc a podporu ľudia utekajúci pred vojnou, aby nemuseli zažívať ďalší zbytočný stres pri zabezpečovaní základných potrieb a služieb.

„Vytvorenie komplexného centra bolo možné len vďaka skvelej spolupráci a nasadeniu štátnej správy, samosprávy a mimovládnych organizácií. Patrí im za to všetkým veľká vďaka,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.   

Centrum bolo zriadené na Poštovej ulici 1 v Žiline a otvorené bude nonstop v režime 24/7. Denne budú jeho pracovníci schopní vybaviť 1 200 osôb, pričom túto kapacitu je v prípade potreby možné navýšiť.

Pri poskytovaní pomoci spolupracujú Polícia Slovenskej republiky, Hasičský a záchranný zbor, Centrum podpory Žilina Ministerstva vnútra SR, Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Žilina, Okresný úrad Žilina, Mesto Žilina, Žilinský samosprávny kraj. Bezplatný nájom priestorov pre tieto služby poskytla v Biznis centre Poštová 1 Nadácia Milana Dubca.


V centre odídenci nájdu:

  • pracoviská cudzineckej polície, na ktorých si utečenci môžu vybaviť štatút dočasného útočiska,
  • zdravotnú pomoc,
  • pomoc s ubytovaním v regióne,
  • sociálnu pomoc a poradenstvo v oblasti pracovných príležitostí,
  • detský kútik,
  • zázemie pre hygienu.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny prijíma žiadosti o dávky v hmotnej núdzi a vykonáva prepojenie na sociálnu kuratelu. Poskytovaná je tu tiež humanitárna pomoc a ďalšie informačné služby pre utečencov.  Priamo na mieste pôsobí tlmočníčka do ukrajinského jazyka.

O dočasné útočisko požiadalo na Slovensku doteraz viac ako 63-tisíc ľudí z Ukrajiny.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu