Spolok Živena Žilina víta tohtoročnú jar Veľkonočnou výstavou na Mestskom úrade v Žiline


Foto: Spolok Živena Žilina víta tohtoročnú jar Veľkonočnou výstavou na Mestskom úrade v Žiline Foto: Facebook/Živena Žilina

Miestny odbor Spolku slovenských žien Živena sa dlhodobo prezentuje ako spolok, ktorý sa snaží zachovávať a udržiavať tradície ľudovej kultúry. 

Tohtoročnú jar sa členky rozhodli privítať predajnou Veľkonočnou výstavou, ktorá sa uskutoční od pondelka 4. apríla do piatku 8. apríla v priestoroch Mestského úradu v Žiline. Výstava je prístupná počas otváracích hodín úradu. 

„Je to jedinečná príležitosť prísť sa minimálne pozrieť, ako zdobili svoje domácnosti a sviatočné stoly na veľkú noc naši predkovia,“ uvádza predsedníčka MO Živena Žilina Martina Pazderníková.

Aktuálna výstava všetkým navštevníkom priblíži klasické ľudové techniky našich babičiek, ako sú paličkovanie, háčkovanie, zdobenie medovníkov, zdobenie slamou a mnoho iných. 


Návštevníci si nádherne zdobené kraslice, voňavé oplátky, drôtikované zvončeky a rôzne iné výrobky, ktoré žilinské Živeniarky vytvorili, môžu za symbolickú cenu kúpiť a ozdobiť nimi svoje domovy počas sviatkov veľkej noci. 

Výstava tradičných výrobkov s jarnou a veľkonočnou tematikou sa v Mestskom úrade koná každoročne, nebude to však jediná, ktorú v tomto roku spolok Živena Žilina zorganizuje: 

„Počas roka pre Vás pripravíme a budeme súčasťou mnohých akcií kde podporíme zachovávanie ľudových remesiel v Žiline a tiež rozvoj kultúry v regióne.“ doplnila Pazderníková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu