Žilinský samosprávny kraj odštartoval výstavbu nového úseku Vážskej cyklotrasy


Foto: Žilinský samosprávny kraj odštartoval výstavbu nového úseku Vážskej cyklotrasy
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Vážska cyklotrasa sa v tomto roku rozšíri o viac ako desať kilometrový úsek Kotešová – Považský Chlmec. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil výstavbu novej časti cyklotrasy medzi obcami Horný Hričov a Kotešová. Práce by mali trvať približne osem mesiacov.

Krajská samospráva stavenisko odovzdala zhotoviteľovi už v druhej polovici februára. Pred zahájením stavebných prác však bolo nutné vykonať ešte očistenie trasy od náletových drevín.

Stavba začína na miestnej komunikácii na konci obce Kotešová, pokračuje popod pravý breh Hričovského kanála a vedie cez katastrálne územie obcí Svederník a Horný Hričov smerom k Hričovskej priehrade.

Časť úseku, ktorý prepojí obec Kotešová s Považským Chlmcom, povedie atraktívnou lokalitou medzi riekou Váh a Vážskym kanálom. Celková dĺžka predstavuje vyše 10 kilometrov, pričom novovybudovaná cyklotrasa má dĺžku 7 kilometrov.

„Teším sa, že týmto projektom sa opäť o kúsok bližšie priblížime k našej vízii Vážskej cyklodopravnej trasy. Zhruba zo 160 kilometrov máme aktuálne postavených 30 a ďalšia desiatka nám v regióne pribudne ešte tento rok. Okrem týchto siedmich kilometrov ďalšie kilometre pribudnú v Strečne a v Žiline,“ uviedla županka Erika Jurinová. 


Tie sa vybudujú v rámci druhej etapy výstavby tohto úseku, ktorá predĺži cyklotrasu od Považského Chlmca do Žiliny o ďalšie tri kilometre. Na jar začne župa aj s výstavbou úseku Vážskej cyklotrasy v obci Strečno, ktorého dĺžka je cca 2,2 kilometra. Pre túto etapu aktuálne prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. 

Vybudovanie celej Vážskej cyklodopravnej trasy je dlhodobým a strategickým zámerom župy: „V súčasnosti máme rozpracovaných až 44 rôznych realizačných úsekov cyklotrás s dĺžkou 215 kilometrov, z ktorých väčšina je súčasťou Vážskej cyklodopravnej trasy.“ uzavrela županka. 

Vážska cyklodopravná trasa je projektom národného významu, ktorý po svojom dobudovaní prepojí až 4 slovenské kraje, pričom z viac než 400 kilometrov sa až 160 kilometrov trasy nachádza práve v Žilinskom kraji.

Tieto úseky sú krajinársky najhodnotnejšie, no tiež i techniky a finančne najnáročnejšie. Projekt je financovaný v rámci operačného programu IROP.

Okrem Vážskej cyklodopravnej trasy župa finančne, projektovo i odborným poradenstvom podporuje aj výstavbu ďalších regionálnych cyklotrás, napríklad Kysuckú, Terchovskú, či Rajeckú.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu