Mestá a obce budú môcť vyrubiť vyššiu daň majiteľom schátraných stavieb


Foto: Mestá a obce budú môcť vyrubiť vyššiu daň majiteľom schátraných stavieb Foto: ilustračné

Majitelia schátraných stavieb môžu po novom platiť vyššiu daň z nehnuteľnosti. Vyplýva to z návrhu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorý posunulo plénum Národnej rady SR do druhého čítania. 

Doteraz existujúce legálne prostriedky ako donútiť vlastníkov o budovy sa riadne starať totiž neboli dostatočné. Nový zákon samosprávam umožní vymáhať od nezodpovedných vlastníkov pokuty za zanedbanie stavu ich budov vo forme daňového zaťaženia. 

Na beztrestnosť majiteľov, ktorí sa o svoje budovy nestarajú, trpí aj mesto Žilina. „Mnohé budovy dlhý čas doslova špatia mesto a my sa len bezradne prizeráme. Nie sú pritom len vizuálnou hanbou Žiliny, ale neraz predstavujú i nebezpečenstvo pre okoloidúcich. Padajúca omietka či hlodavce sú len malou vizitkou aktuálneho stavu,“ vysvetľuje predsedníčka klubu za Za Miriam Šuteková.

Poslanecký klub za Za upozorňuje na veľké množstvo schátraných budov v meste, o ktoré sa vlastníci nestarajú, ako napríklad hotel Astória, garáže pri Makyte, jama pri plavárni či Športová hala „Korytnačka“. Často ide o stavby, ktoré už nemožno opraviť.


Návrh zákona upravuje koeficient ročnej sadzby dane, ktorého hodnotu až do výšky 10, budú môcť určiť mestá a obce vo všeobecne záväznom nariadení. Ten ovplyvní výpočet výšky dane zo schátraných stavieb.

 „Náš poslanecký klub za Za hneď ako bude možné podá žiadosť na zmenu všeobecného záväzného nariadenia a uskutočníme kľúčové kroky proti nezodpovedným vlastníkom. Mesto musí začať aktívne riešiť tento problém. Žilina má šancu byť krajším mestom a takéto budovy tu nechceme,“ dodáva Šuteková.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu