Obyvateľov žilinských sídlisk ohrozujú nevhodne upevnené vtáčie búdky, niektoré padajú na zem


Foto: Obyvateľov žilinských sídlisk ohrozujú nevhodne upevnené vtáčie búdky, niektoré padajú na zem

Nevhodne upevnené vtáčie búrky na žilinských sídliskách predstavujú nebezpečenstvo pre ľudí a predovšetkým deti. Upozornila na to mestská poslankyňa, ktorá dostala podnet od obyvateľov. Vtáčie búdky sú umiestnené na stromoch vo viacerých lokalitách v Žiline, problematické evidujú napríklad vo vnútrobloku na Gerlachovskej ulici (sídlisko Vlčince).

Búdky sú zavesené na jutových motúzikoch, prípadne na plastovej páske. Jedna z nich mala podľa obyvateľky, ktorá o probléme informovala mestskú poslankyňu Ivetu Martinkovú, spadnúť z výšky štyroch až piatich metrov a dopadnúť len kúsok od hrajúcich sa detí. 

„Prvý podnet na zlé upevnenie búdok som dostala začiatkom marca.  Oslovila ma pani ohľadom nebezpečenstva pádu. Prosila ma, aby sa to čo najskôr vyriešilo, lebo hrozí veľké nebezpečenstvo. Okamžite som mailom požiadala kompetentných pracovníkov mesta Žilina o nápravu. Dva dni na to som opäť telefonovala k veci, kde som dostala odpoveď, že záležitosť  budú riešiť,“ spresňuje poslankyňa.

Podnet sa už objavil aj na známej stránke odkazprestarostu.sk„Je potrebné skontrolovať upevnenie búdiek na stromoch, alebo ich odstrániť, nakoľko sa tam hrávajú deti a môže dôjsť k vážnym zraneniam,“ uviedla autorka.


Na ďalší problém upozornil iný občan, ktorý nasnímal približne 10 kilogramovú búdku zavesenú len na špagáte na visiacom háčiku. Niektoré boli zasa upevnené len plastovou páskou. Poslankyňa požiadala mesto Žilina o nápravu, neskôr však zistila, že problém stále nebol vyriešený.

Žilinský mestský poslanec Patrik Groma informoval v piatok 1. apríla prostredníctvom sociálnej siete, že na území mesta došlo ku kontrole viac než 100 kusov vtáčích búdok. V rámci tejto revízie mali odstrániť poškodené kusy, tie sú určené na opravu a následne budú vrátené späť do prírody.

Samospráva sa zatiaľ k nahlásenému podnetu verejne nevyjadrila. Oslovili sme preto hovorcu mesta so žiadosťou o stanovisko.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu