Zhoršenie počasia zasiahlo aj hory, vyhlásený je druhý stupeň lavínového nebezpečenstva


Foto: Zhoršenie počasia zasiahlo aj hory, vyhlásený je druhý stupeň lavínového nebezpečenstva Foto: Ilustračné foto/pexels.com

Horská záchranná služba varuje turistov a lyžiarov pred zvyšujúcou sa hrozbou lavín vo všetkých pohoriach na Slovensku. Momentálne je vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva, vplyvom pribúdajúcich zrážok môže tendencia lavínovej hrozby stúpať.

Počas celého štvrtku 31. marca bude na slovenských horách trvať mierne lavínové nebezpečenstvo. Do výšky 1800 metrov nad morom je predpokladaný dážď, ktorý sa nad hranicou 2000 metrov zmení na sneženie. Cez deň by malo byť zamračené, teplota na vrcholkoch Tatier dosiahne približne -3° C. Fúkať bude najskôr južný vietor, ktorý sa v priebehu dňa zmení na východný s rýchlosťou 2 až 7 metrov za sekundu.

V nižších oblastiach môže dážď spôsobiť premočenie snehu a spustiť malé až stredné lavíny, na trávnatých svahoch môžu vzniknúť takzvané základové lavíny. Rovnakú hrozbu však predstavuje aj nový sneh na vrcholkoch hôr. 

„Po hranicu 1800 metrov nad morom sa vo štvrtok očakáva dážď a na svahoch sa vplyvom premočenia môžu vyskytnúť malé až stredné lavíny z mokrého snehu. Naopak, nad hranicou 2000 metrov nad morom sa vplyvom sneženia očakávajú lavíny z nového snehu, ktorý nie je previazaný so staršou tvrdou snehovou pokrývkou,“ informoval Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Pravdepodobnosť strhnutia lavíny podľa Martina Bešinského zvyšujú najmä lyžiari či peší turisti, ktorí vlhký sneh mechanicky zaťažujú. „S pribúdajúcou výškou nového snehu bude stúpať aj lavínová hrozba,“ upozorňuje Horská záchranná služba.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu