Kultúra v Žilinskom kraji je pre utečencov z Ukrajiny zadarmo, krajská knižnica organizuje darovanie krvi


Foto: Kultúra v Žilinskom kraji je pre utečencov z Ukrajiny zadarmo, krajská knižnica organizuje darovanie krvi Foto: Žilinský samosprávny kraj

Napriek tomu, že naše krajiny spolu susedia, mnohí Slováci ani Ukrajinci nikdy neprekročili štátnu hranicu a kultúra, ktorá sa za ňou ukrývala, zostávala zahalená rúškom tajomstva. Vojenský konflikt na Ukrajine však spôsobil masový presun jej obyvateľov na Slovensko, čím sa naše kultúry náhle stretli. Rôzne kultúrne inštitúcie v Žilinskom kraji sa preto snažia utečencom aj domácim priblížiť zvyky, tradície a históriu tej druhej krajiny.

Prvým krokom bolo bezplatné sprístupnenie rôznych expozícii, galérii, knižníc a kultúrnych podujatí pre všetkých odídencov z Ukrajiny. Do tejto iniciatívy sa zapojil Oravský hrad, Oravská lesná železnica, všetky pobočky Kysuckého múzea, Považské múzeum v Žiline, Turčianska galéria v Martine, Považská galéria umenia v Žiline, Krajská knižnica v Žiline, Kysucká knižnica v Čadci, Liptovská knižnica G.F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši, Turčianska knižnica v Martine a Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Na bezplatný vstup do ktoréhokoľvek z týchto miest sa treba preukázať pasom alebo tlačivom Vyhlásenie cudzinca.

„Pred nami je výzva spoznávať ukrajinskú kultúru a sprostredkovať ju obyvateľom kraja. Zároveň postupne pre Ukrajincov prinášať osvetové témy týkajúce sa našej kultúry - histórie, zvyky a tradície, či folklór. Sú to ťažké časy, ale kultúra a umenie môžu do týchto napätých chvíľ pomôcť vniesť trochu jemnocitu a nádeje pre lepšie zajtrajšky,“ uviedol Martin Hromada, riaditeľ odboru kultúry v Žilinskom samosprávnom kraji.

Viacero kultúrnych inštitúcii sa rozhodlo svoju pomoc rozšíriť o ďalšie činnosti. Považské múzeum v Žiline napríklad daruje tržby zo vstupov do Budatínskeho hradu za mesiac máj organizáciám pomáhajúcim Ukrajine. Krajská knižnica v Žiline zas organizuje spolu s Národnou transfúznou službou hromadné darovanie krvi, ktoré sa odohrá v stredu 6. apríla. Turčianska knižnica v Martine a Oravská knižnica vo svojich priestoroch ubytovala matky s deťmi a pre utečencov organizuje kurzy slovenského jazyka, ktoré im pomôžu lepšie sa začleniť do spoločnosti. Oravská knižnica zas pripravila knižnú burzu a v spolupráci s kníhkupectvom Martinus realizuje celoslovenskú zbierku Kúpte - pošlite - darujte, do ktorej sa zapojilo už 29 knižníc.


„Krajské kultúrne stredisko v Žiline spolupracuje so skladmi humanitárnej pomoci v Žiline a v spolupráci s Campom v Žiline pripravujú tvorivé dielne pre ukrajinské deti, ktoré v Žiline zostanú dlhodobejšie.  Oravské kultúrne stredisko usporiadalo finančnú aj materiálnu zbierku pre Ukrajinu. Okrem toho pomáhajú sprostredkovať premietanie reportážnych aktivistických art filmov súčasného diania priamo z Ukrajiny a pripravujú aktivity na aktivizáciu a socializáciu odínencov z Ukrajiny,“ informovala Martina Remencová z kancelárie predsedníčky ŽSK.

Solidaritu s Ukrajinou vyjadrilo aj Bábkové divadlo Žilina a Slovenské komorné divadlo Martin osvetlením fasád svojich budov vo farbách ukrajinskej vlajky. Podobné gesto, do ktorého sa môže zapojiť aj široká verejnosť, pripravila Považská galéria v Žiline. Na recepcii galérie sa nachádzajú farebné papiere a tiež návod, ako postaviť origami holubicu, ktorá bude zdobiť stenu budovy.

„Som hrdá, že aj v našom kraji trvá neskutočná vlna spolupatričnosti. Každý pomáha, ako vie. Vážim si preto aj prácu našich kultúrnych inštitúcií, ktoré neustále prichádzajú s novými nápadmi, ako ľuďom utekajúcim pred vojnou uľahčiť túto nesmierne vypätú situáciu a ukázať im, že stojíme pri nich,“ ohodnotila iniciatívu kultúrnych inštitúcií županka Erika Jurinová.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu