Zvlnená vozovka na Obchodnej ulici v Žiline by mala byť vo finálnom stave, na ceste pribúda dopravné značenie


Foto: Zvlnená vozovka na Obchodnej ulici v Žiline by mala byť vo finálnom stave, na ceste pribúda dopravné značenie

Ulica Obchodná na žilinskom sídlisku Vlčince prechádza v posledných mesiacoch veľkými zmenami. Pribúdajú nové budovy, rozširujú sa cesty, rušia parkovacie plochy a budujú nové chodníky. Kedysi prázdna ulica sa postupne zapĺňa objektmi občianskej vybavenosti, bytmi i kanceláriami.

Súčasnú nepriaznivú dopravnú situáciu na ulici Vysokoškolákov a očakávaný nápor nových áut na Obchodnej by mali zmierniť nedávno zrealizované úpravy ciest. Obchodný dom Kaufland čoskoro spustí nový vjazd a výjazd z parkoviska, ktorého súčasťou je aj rozšírenie jazdných pruhov na Obchodnej ulici.

„Stavebné úpravy realizuje súkromná spoločnosť s podporou mesta v zmysle platného memoranda o spolupráci, ktoré vzniklo dohodou externých spoločností so záujmom realizovať v okolí Obchodnej ulice svoje investičné projekty. Nárastom plánovaných objektov vznikajú riziká aj s dopravou, ktoré pridaním pripojovacích a odbočovacích pruhov na Obchodnej ulici by mali byť minimalizované,“ spresnil začiatkom roka hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Mnohí motoristi vyjadrili v posledných mesiacoch nespokojnosť so stavom vozovky na rozšírenej cestnej komunikácii. Koncom minulého roka najskôr upozorňovali na nebezpečný strom nachádzajúci sa v tesnej blízkosti cesty, ktorý dala samospráva následne odstrániť. O niečo neskôr poukázali na praskliny či zvlnený asfalt.

Galéria: 11 fotiek


Vlastníkom pozemkov a správcom cesty je mesto Žilina

Niektoré časti novej cesty sú zvlnené, prepadnuté a stojí v nich voda. Celý úsek medzi zastávkami mestskej hromadnej dopravy Poštová a Obchodná je problémový. Mnohé autá sa vyhýbajú prepadlinám či mlákam, pričom zachádzajú do protismeru. V horších prípadoch si rýchly prejazd cez vodu odnesú chodci na chodníkoch, ktorých ošpliecha voda.

Vzhľadom na očakávaný nárast automobilovej dopravy na Obchodnej ulici, by mohol byť vhodným riešením nový asfaltový povrch. Podľa posledného vyjadrenia žilinskej samosprávy má však ísť o finálne riešenie. To znamená, že sa vodiči musia uspokojiť so súčasným stavom a jazdiť po ulici opatrenejšie.

„Celkové náklady mesto nepozná, v zmysle memoranda o spolupráci sa predpokladali v prípravnej fáze vo výške 218 000 eur bez DPH. Mesto investuje v rámci zmluvnej dohody 25 000 eur s DPH,“ dodal hovorca mesta.

V týchto dňoch pribúda na vozovke vodorovné dopravné značenie, ktoré vyznačuje jazdné pruhy a tiež miesta, kde je zakázané parkovať. V tejto súvislosti boli nedávno zrušené plochy pre státie pri križovatke a v zákrute. Samospráva ich pritom oficiálne vyznačila len minulý rok, dnes už parkovanie pokutuje mestská polícia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu