HZS zachraňovala na Martinských holiach štyroch španielskych turistov. Dvaja muži podcenili chladné počasie


Foto: HZS zachraňovala na Martinských holiach štyroch španielskych turistov. Dvaja muži podcenili chladné počasie Foto: Facebook Horskej záchrannej služby

Dve dvojice turistov zo Španielska zachraňovala Horská záchranná služba v piatok 25. marca v poobedňajších hodinách na ferrate HZS na Martinských holiach.

Hoci bola prvá dvojica dobre vybavená prilbami, sedacím úväzkom aj stúpacími železami, boli slabo oblečení. 

Jeden z mužov sa pri brodení v hlbokom snehu prepadol do potoka a turisti boli čoskoro vyčerpaní a podchladení. O pomoc požiadali, keď už nevládali pokračovať ďalej. 

Krátko po rozbehnutí záchrannej akcie sa s HZS spojili ďalší dvaja španielski turisti s rovnakým problémom, avšak v inom bode trasy. Do terénu, okrem záchranárov HZS, ktorí slúžili v tom čase na Martinských holiach, odišli oproti turistom aj štyria záchranári HZS z domu HZS na Donovaloch.


Prvú mužskú dvojicu záchranári na mieste vyšetrili a zateplili. Boli schopní zostúpiť samostatne v sprievode záchranárov ku terénnemu vozidlu HZS. Následne ich dopravili do hotela v Martine.

Z druhej dvojice, podobne ako v prvom prípade, došlo k spadnutiu ženy do potoka v hlbokom snehu, spojené s následným podchladením.

Vyčerpaná dvojica ešte pokračovala v trase smerom hore, kde jej išli oproti záchranári HZS z Martinských holí. Obaja turisti boli po príchode záchranárov HZS za pomoci lanovej techniky vytiahnutí ku snežnému skútru a dopravení do stanice HZS na Martinských holiach, kde im po vyšetrení a zateplení bola podaná aj intravenózna liečba.

Po miernom zotavení boli obaja transportovaní záchranárom HZS do Martina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HZS