Za svoje Srdce na dlani boli slávnostne ocenení dobrovoľníci zo Žilinského kraja


Foto: Za svoje Srdce na dlani boli slávnostne ocenení dobrovoľníci zo Žilinského kraja Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Každoročné oceňovanie dobrovoľníkov zo Žilinského kraja, ktoré nesie poetický názov Srdce na dlani, prebehlo v stredu 23. marca v Žiline. Ocenenia boli udelené spätne za rok 2021, pretože pôvodný decembrový termín bol presunutý kvôli protipandemickým opatreniam. Súčasťou podujatia bolo aj vyhlásenie výsledkov Roku dobrovoľníctva Žilinského samosprávneho kraja.

Srdce na dlani je slávnostnou udalosťou, ktorá slúži ako poďakovanie všetkým dobrovoľníkom a dobrovoľníčkam za ich nezištnú činnosť v predošlom roku a zároveň ich má povzbudiť k pokračovaniu. Podujatia sa zúčastnilo 38 nominovaných dobrovoľníkov v sprievode ďalších hostí.

Oceňovanie som vnímala ako inšpiráciu a povzbudenie, že dobrovoľníci a dobrovoľníčky tu nie sú sami. Slávnostný večer doprevádzaný kultúrnym programom bol po dlhom čase podujatím, na ktorom sme sa osobne stretli s ďalšími koordinátormi, zástupcami dobrovoľníckych skupín či projektov alebo konkrétnymi dobrovoľníkmi. Celým podujatím sa niesla cítiteľná radosť z fyzických stretnutí, vzájomná prajnosť, podpora a vďačnosť,“ zhodnotila priebeh večera Michaela Ondríková, koordinátorka Žilinského dobrovoľníckeho centra. 

Ocenených bolo desať dobrovoľníkov, projektov alebo dobrovoľníckych skupín v nasledovných kategóriách:


  • Dlhodobá dobrovoľnícka pomoc organizácii: Skupina dobrovoľníčok - Matka a dieťa Turca, Martin
  • Dobrovoľník a dobrovoľníčka pomáhajúci/a v zahraničí: Miroslava Dibalová, Čadca
  • Dobrovoľnícky projekt roka: Úsmev prosím, Andrea Kalužová, Dolný Kubín
  • Dobrovoľníctvo v oblasti ochrany životného prostredia a environmentalistiky: Rudolf Pado, OZ TATRY, Liptovský Mikuláš
  • Koordinátor/-ka dobrovoľníkov a dobrovoľníčok: Mária Ondráčková, Aliancia AFS, Martin
  • Dobrovoľníctvo v oblasti práce s deťmi a mládežou: Zuzana Žilinčíková, Rajec
  • Dobrovoľníctvo v sociálnej a zdravotnej oblasti: Dobrovoľný hasičský zbor Korňa 
  • Dobrovoľníctvo v oblasti kultúry a umenia: Young office - Stanica Žilina Zárečie  
  • Škola priateľská k dobrovoľníctvu: Stredná odborná škola podnikania a služieb, Námestovo
  • Subjekt vytvárajúci podmienky na rozvoj dobrovoľníctva: Obecný úrad Zázrivá 

Podujatie Srdce na dlani organizuje v Žilinskom kraji Žilinské dobrovoľnícke centrum pod záštitou predsedníčky kraja, Eriky Jurinovej a Martina Giertla, ktorý je splnomocnencom vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. Na každoročnom oceňovaní spolupracuje aj Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií s ďalšími partnermi a spoluorganizátormi.

„Som hrdá na organizácie a dobrovoľníkov, ktorí robia tento kraj a našu spoločnosť krajšou a zrelšou. Ďakujem dobrovoľníkom, ktorí sa zvlášť dlhodobo angažujú v akejkoľvek dobrovoľníckej službe,“ vyjadrila uznanie dobrovoľníkom predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu