Mladí zdravotníci pomáhajú ošetrovať utečencov v táboroch Žilinského kraja


Foto: Mladí zdravotníci pomáhajú ošetrovať utečencov v táboroch Žilinského kraja Foto: Facebook/Odbor zdravotníctva ŽSK

Do utečeneckých táborov každý deň prichádzajú ľudia všetkých vekových kategórií, ktorí sú vyčerpaní, nešťastní a často aj zranení, prípadne trpia rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Materiálna pomoc a koordinácia nie je dostačujúca, potrebná je aj asistencia zdravotníkov. Tú zabezpečujú okrem odborných inštitúcií aj rôzni dobrovoľníci a študenti s medicínskym vzdelaním.

Odbor zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja v príspevku na sociálnej sieti informoval, že spoločne so Slovenskou asociáciou študentov medicíny (SloMSA) spustil projekt s názvom Mladí zdravotníci pomáhajú. V rámci projektu budú zdravotníci zabezpečovať ambulantnú pomoc v utečeneckých táboroch v celom Žilinskom kraji.

„Naša spoločná aktivita pomáha už aj tak ťažko skúšanemu zdravotníctvu v kraji, pomáha znížiť tlak na nemocnice a rovnako tak znižujeme tlak na ambulancie primárneho kontaktu,“ uvádza v príspevku Odbor zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja.


Pilotným táborom projektu je Camp Žilina, v ktorom začali dobrovoľníci z Jesseniovej lekárskej fakulty v martinskej nemocnici koordinovať zdravotnú starostlivosť. Nad mladými medikmi bdejú dve lekárky, matka s dcérou, pediatrička MUDr. Krakovská a internistka MUDr. Krakovská, ktoré odboru zdravotníctva dobrovoľne ponúkli svoju pomoc. Do iniciatívy sa zapojila aj spoločnosť S-case, ktorá prispela telemedicínskymi prístrojmi pre uľahčenie diagnostiky pacientov v táboroch.

„Ďakujeme školiteľkám Prof. MUDr. Mrázovej Marianke, lekárke, ktorá sa dlhé roky venuje práci v utečeneckých táboroch, MUDr. Zdráhalovej Zorke, krajskej odborníčke pre pediatriu a MUDr. Eftimovej, odborníčke pre VLD, ktoré odovzdali prvotné informácie pre medikov, aby vedeli správne postupovať pri práci v campoch. OZ ZSK znova ďakujeme medikom z asociácie SloMSA za ich pomoc, spoluprácu, nasadenie a ochotu pomáhať tam, kde to ľudia potrebujú,“ vyjadril svoju vďaku odbor zdravotníctva ŽSK.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu