V piatok 25. marca v Žiline odštartuje sezóna bikesharingu, dostupných bude 123 bicyklov a 21 staníc


Foto: V piatok 25. marca v Žiline odštartuje sezóna bikesharingu, dostupných bude 123 bicyklov a 21 staníc

Už v piatok 25. marca štartuje v meste Žilina sezóna zdieľaných bicyklov BikeKIA. Pre cyklistov bude dostupných celkovo 123 zdieľaných bicyklov, 21 staníc s pevnými stojanmi a prvých 30 minút jazdy zdarma.

Podľa samosprávy čoskoro pribudne ďalších osem nových virtuálnych staníc a tiež nových 22 bicyklov. Celkovo tak budú  môcť obyvatelia a návštevníci mesta využívať 145 bicyklov a 29 staníc.

Virtuálne stanice nebudú pozostávať z pevných dokov (stojanov), ale budú viditeľné najmä v aplikácii na mapovom podklade. Na mieste virtuálnej stanice bude umiestnený len označník tak, ako ho poznáme zo súčasných staníc a tiež bude na zemi vyznačené logo BikeKIA.

Investícia do rozšírenia bude žilinskú radnicu stáť jednorazovo vyše 36-tisíc eur. Na zvýšenom náklade za prevádzku sa bude podieľať spolu s Nadáciou Kia Slovakia, ktorá novým bicyklom zároveň zabezpečí licencie a poistenie.   


Zoznam nových virtuálnych staníc plánovaných od júna 2022:

  • Slnečné námestie – pred ZŠ Námestie mladosti, Hájik,
  • Rudiny II. – Námestie R. Marsinu, Hliny,
  • La Scala – Oravská cesta, Bôrik,
  • Borová – pri Kostole Dobrého pastiera, Solinky,
  • FRI – pred Fakultou riadenia a informatiky, Veľký diel,
  • Pačino – Slovanská cesta, Vlčince,
  • Sv. Cyrila a Metoda, Vlčince,
  • Košická – Tesco HM.

„Na mieste virtuálnej stanice bude osadený označník bez stojana a na zemi viditeľné logo BikeKIA. Užívatelia budú môcť zaparkovať alebo si vypožičať bicykle rovnakým spôsobom, pričom bicykel odstavia na svoj stojan čo najbližšie k označníku,“ dodáva mesto Žilina.

Bicykle po minulej sezóne prešli generálnou opravou, ktorá pozostávala z výmeny poškodených alebo opotrebovaných dielov, nastavenia a očistenia bicyklov tak, aby boli pripravené od prvého dňa sezóny pre záujemcov.

Projekt zdieľaných bicyklov sa aj vlani tešil v Žiline obrovskej popularite, keďže zaznamenal 148 992 prenájmov bicyklov s priemernou dĺžkou výpožičky 12 minút. Najsilnejšími mesiacmi z pohľadu počtu výpožičiek boli letné mesiace v júni s 24 856 výpožičkami a v júli s 23 568 výpožičkami.

Najvyťaženejšie stanice dlhodobo sú Námestie A. Hlinku a COOP Polomská na sídlisku Vlčince. Naopak, najmenej frekventované stanice sú Lesopark a v minulom roku aj UNIZA, čo bolo zapríčinené absenciou študentov na Žilinskej univerzite v súvislosti s protipandemickými opatreniami.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu