Onkologickým pacientom v žilinskej nemocnici pomáha v liečbe nový fyzioterapeut. Na pomôcky je možné prispieť


Foto: Onkologickým pacientom v žilinskej nemocnici pomáha v liečbe nový fyzioterapeut. Na pomôcky je možné prispieť Foto: Fakultná nemocncia s poliklinikou Žilina

Žilinská nemocnica tento rok prijala na oddelenie klinickej a radiačnej onkológie vlastného fyzioterapeuta, ktorý pomáha onkologickým pacientom rozhýbať ochabnuté svalstvo a učí ich znova sa posadiť, alebo postaviť. 

„Mnohokrát sú (pacienti) imobilní a každý pohyb je pre nich nesmierne náročný. Pravidelné cvičenie s fyzioterapeutom a správne polohovanie pomáha predchádzať preležaninám, rozhýbať svaly, aby sa pacienti pomaly zvládli posadiť či dokonca postaviť,“ povedala sestra z oddelenia klinickej a radiačnej onkológie Jana Ďurajková.

Podľa Ďurajkovej je správna pohybová aktivita dôležitou súčasťou liečby a zároveň prevenciou pred návratom ochorenia. 

„Chemoterapiou, ožarovaním a dlhodobým ležaním je telo unavené, ubolené. Pohyb má v živote zásadnú úlohu a pre našich pacientov o to viac. Pre optimálne fungovanie lymfatického systému je nevyhnutné aktívne cvičenie a pohyb svalov, aby sme rozprúdili krv aj lymfu,“ zdôraznila fyzioterapeutka Adriana Kypusová pracujúca na oddelení. 


Podľa fyzioterapeutky je tiež dôležité, aby cvičenie pokračovalo aj počas domácej liečby.

Rehabilitačné pomôcky pre prácu nového fyzioterapeuta sa podarilo zakúpiť vďaka výťažku z dvoch percent z daní, ktoré zamestnanci, pacienti a priatelia oddelenia venovali cez neinvestičný fond ONKOCENTRUM AMETYST, N.F.

Percentá z dane je možné do fondu darovať aj tento rok a podporiť tak činnosť oddelenia klinickej a radiačnej onkológie FNsP Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu