Ľudia, ktorí chcú poskytnúť ubytovacie kapacity pre utečencov, sa môžu hlásiť na okresnom úrade v Žiline


Foto: Ľudia, ktorí chcú poskytnúť ubytovacie kapacity pre utečencov, sa môžu hlásiť na okresnom úrade v Žiline Foto: Facebook/Mesto Žilina

Mesto Žilina zverejnilo usmernenia pre ľudí, ktorí disponujú voľnými veľkokapacitnými ubytovacími priestormi a sú ochotní ich poskytnúť ľuďom z Ukrajiny unikajúcimi pred vojnou.

Poskytovatelia pomoci v podobe ubytovania nájdu viac informácií na stránke pomocpreukrajinu.sk. Nahlásiť voľné ubytovacie kapacity sa dá aj na priamo Okresnému úradu v Žiline, prostredníctvom emailu na adrese okr.zilina.za@minv.sk.

Podmienkou je, aby ubytovacie priestory disponovali vyhovujúcim hygienickým zariadením aj s možnosťou stravovania pre ubytovaných formou plnej penzie. Samospráva mesta upozorňuje občanov, ktorí poskytli, alebo budú poskytovať ubytovanie, na povinnosť informovať mestský úrad o údajoch ubytovaných. 


Nahlásiť je potrebné mená a priezviská ubytovaných, počet dospelých, počet detí a presnú adresu, v ktorej sa poskytuje ubytovanie. Informácie sa odovzdávajú buď osobne v centre prvého kontaktu alebo telefonicky na čísle 0917 393 616 či e-mailom na adrese pomocua@zilina.sk.

Pre občanov, ktorí chcú poskytnúť pomoc utečencom, je v Žiline k dispozícii Centrum prvého kontaktu na pomoc Ukrajine. Nachádza sa na ulici Horný val 24 - v mieste, kde samospráva zabezpečovala antigénové testovanie.

Otváracie hodiny centra sú od pondelka do piatku v čase od 08:00 do 16:00 hod. Mimo otváracích hodín je možné získať pomoc telefonicky na čísle 0951 870 383.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu