V Žilinskom kraji začínajú očkovať novou proteínovou vakcínou Nuvaxovid


Foto: V Žilinskom kraji začínajú očkovať novou proteínovou vakcínou Nuvaxovid Foto: Novavax

V Žilinskom kraji sa v pondelok 14. marca spustilo očkovanie novou očkovacou látkou Nuvaxovid od spoločnosti Novavax. Zdravotnícke zariadenia s ňou začnú očkovať počas tohto týždňa. Ako prvá dnes začala s látkou očkovať Kysucká nemocnica v Čadci a postupne sa pridajú i ďalšie zariadenia.

Nuvaxovid je proteínovou vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Vakcína patrí k takzvaným klasickým vakcínam a funguje na podobnom princípe ako bežné očkovacie látky napríklad proti chrípke, žltačke či čiernemu kašľu.

Je úplne prirodzené, že dnes aj vzhľadom na vážnu situáciu u našich východných susedov rezonujú v myšlienkach ľudí iné témy, pandémia je však stále tu a je dôležité sa chrániť. Spustenie očkovania novou látkou je preto dobrou správou najmä pre všetkých skeptikov, ktorí odkladali očkovanie z dôvodu, že majú problém s vakcínami na báze mRNA, prípadne s vektorovými vakcínami,“ priblížila županka Erika Jurinová.

Vakcína Nuvaxovid je určená pre prvé, ale i posilňujúce dávky a je odporúčaná aj pre ľudí s autoimunitným ochorením. Automatické plánovanie druhých dávok bude stanovené najskôr na 21. deň po aplikovaní prvej dávky. Registrovať sa na očkovanie môžu osoby nad 18 rokov od dňa 15. februára 2022, keď bola spustená registrácia.


Prvé dávky budú podané v priebehu budúceho týždňa v Oravskej poliklinike v Námestove, v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci, v Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou v Dolnom Kubíne, v Liptovskej nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši a v Epidemiologickej ambulancii ŽSK v Žiline. Celková kapacita na budúci týždeň je 635 osôb.

Vakcíny sa objednávajú na týždennej báze na základe stavu čakárne a záujmu občanov. Zároveň predpokladáme, že Hornooravská nemocnica s poliklinikou v Trstenej by sa mala do očkovania Nuvaxovidom zapojiť v priebehu budúceho týždňa,“ doplnila riaditeľka odboru zdravotníctva Silvia Pekarčíková.

K dnešnému dňu bolo v Žilinskom kraji zaočkovaných 347 223 osôb prvou dávkou, po takzvaný „booster“ si prišlo už 188 141 ľudí. V nemocniciach je obsadených 60 % z celkového počtu reprofilizovaných lôžok, čo predstavuje 272 zo 455 miest, 24 pacientov potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu