V Sobášnom paláci v Bytči sprístupnia unikátnu výstavu techniky modrotlače s názvom Remeslo má modré dno


Foto: V Sobášnom paláci v Bytči sprístupnia unikátnu výstavu techniky modrotlače s názvom Remeslo má modré dno Foto: Považské múzeum v Žiline

V Sobášnom paláci v Bytči bude od stredy 16. marca prístupná výstava s názvom Remeslo má modré dno. Je to jedna z najúspešnejších výstav Východoslovenského múzea v Košiciach, ktorá sa venuje vývoju a prehľadu remesla modrotlače na našom území od 18. do 21. storočia.

Autorka výstavy Ľudmila Mitrová z Východoslovenského múzea v Košiciach informovala, že návštevníci budú okrem pestrej škály modrotlačovej tvorby z východného a stredného Slovenska môcť vidieť aj modrotlačiarsku dielňu doplnenú pestrými ukážkami drevených foriem zo zaniknutých dielní.

Popri ukážke modrotlačových vzorkovníkov sú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve z vybraných slovenských regiónov. Určite zaujme prepracovanosť a grafická precíznosť modrotlačového vzoru vzkriesenie Krista na textile z roku 1768, ktorý sa stal inšpiráciou pre súčasných modrotlačových návrhárov. Z hľadiska výberu motívu na modrotlačových formách upúta rokoková forma Adama a Evy svojou charakteristickou kompozíciou,“ spresnila autorka.

V súčasnosti je modrotlač opäť vyhľadávanou tradičnou technikou. Súčasťou výstavy budú súčasné moderné látky modrotlačiarov Petra Trnku a Mateja Rabadu ako aj tvorba módnych dizajnérok Jany Gavalcovej a Mišeny Juhász.

V prípade záujmu je možné si z výstavy okrem estetického zážitku odniesť aj hodnotný suvenír vo forme módnych doplnkov,  šperkov, brošní či keramických výrobkov navrhnutých špeciálne k výstave.


Teší nás, že v priestoroch Sobášneho paláca bude inštalovaná  práve táto výnimočná výstava. Návštevníci tak budú počas prehliadky renesančnej stavby obdivovať aj vyše 500 zbierkových predmetov s modrotlačovou tematikou. Cez hlavnú sezónu pripravujeme pútavé sprievodné podujatia so slovenskými modrotlačiarmi. Chýbať nebudú ani tvorivé dielne zamerané špeciálne pre deti a školské zariadenia,“ uviedla správkyňa Sobášneho paláca Andrea Turčáková.

Výstava bude v Sobášnom paláci v Bytči prístupná od 16. marca do 26. septembra počas bežných otváracích hodín. Viac informácií nájdu návštevníci na stránkach www.pmza.sk



Miesto: -
Dátum: 15.03.2022 - 09:57



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu