V utečeneckých centrách v Žilinskom kraji hľadajú posily, prihlásiť sa môžu študenti medicíny či psychológie


Foto: V utečeneckých centrách v Žilinskom kraji hľadajú posily, prihlásiť sa môžu študenti medicíny či psychológie Foto: facebook/Žilinský samosprávny kraj

Odbor zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci so Slovenskou asociáciou študentov medicíny spúšťa nový projekt Mladí zdravotníci pomáhajú. 

príspevku na sociálnej sieti Odbor zdravotníctva ŽSK informoval, že hľadajú šikovných mladých zdravotníkov, ktorých budú potrebovať pre poskytovanie zdravotníckych a psychologických služieb v utečeneckých centrách v Žilinskom kraji.

Pomôcť môžu študenti piateho a šiesteho ročníka lekárskych fakúlt, študenti ošetrovateľstva magisterského stupňa alebo v treťom ročníku bakalárskeho štúdia a študenti štvrtého a piateho ročníka psychológie.

Ako študenti budeme môcť pomáhať v už existujúcich a plánovaných utečeneckých táboroch. Zabezpečovať budeme kontrolu zdravotného stavu prichádzajúcich ľudí, poskytovanie základnej zdravotnej starostlivosti a psychologickej podpory. Keďže utečenci strávili posledné dni v neuveriteľne náročných podmienkach, pričom mnohí z nich trpia chronickými ochoreniami, potrebujeme na mieste medikov a ošetrovateľov schopných zvládnuť akútne stavy, skoordinovať prístup k ďalšej zdravotnej starostlivosti a postarať sa o udržanie kompenzácie chronických stavov. Nezabúdame ani na to, aká náročná je táto situácia pre duševné zdravie dotknutých ľudí – miesto teda držíme aj budúcim psychológom,“ uviedli k projektu na stránke Mladí pomáhajú.


Pred začatím práce absolvujú študenti školenie s lekármi, ktorí majú skúsenosti z vojnovej medicíny a z práce v utečeneckých táboroch. Momentálne komunikujú aj s jednotlivými fakultami, aby dobrovoľníkom počas práce zabezpečili uvoľnenie z vyučovania.

Prihlásiť sa môžete prostredníctvom elektronického formulára: https://bit.ly/3KDTytl



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu