Horskí záchranári zasahovali v sobotu pri troch nešťastných udalostiach, jeden prípad skončil tragicky


Foto: Horskí záchranári zasahovali v sobotu pri troch nešťastných udalostiach, jeden prípad skončil tragicky Foto: Facebook/Horská záchranná služba

Horská záchranná služba (HZS) z Veľkej Fatry zasahovala v sobotu 12. marca až v troch prípadoch. Popoludní boli záchranári požiadaní o súčinnosť prostredníctvom operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Len 24-ročný lesný robotník z Rumunska utrpel vážny úraz v lese nad Ľubochnianskou dolinou.

Mladého muža počas práce zavalil strom a spôsobil mu zranenia nezlučiteľné so životom. Záchranári horskej záchrannej služby boli vyslaní za prítomnosti polície do neprístupného terénu, v ktorom prevzali telo a transportovali ho do údolia, kde bolo odovzdané kompetentnému lekárovi a pohrebnej službe, spresňuje HZS na sociálnej sieti.

Neskôr prišla žiadosť o pomoc z Martinských holí, kde si spôsobil úraz pri skoku a následnom dopade na tvár 33-ročný slovenský snoubordista. Úraz sa mu stal na zľadovatenom teréne a upadol aj do krátkodobého bezvedomia.


Po príchode posádky, bol muž pri vedomí, napriek tomu si jeho stav vyžiadal prevoz do nemocnice. Po poskytnutí prvej pomoci bol za pomoci leteckých záchranárov zo Žiliny transportovaný do nemocnice v Martine na ďalšie ošetrenie. 

Krátko po týchto nešťastných udalostiach bola Horská záchranná služba kontaktovaná opäť. Český turista požiadal o pomoc pre svoju 48-ročnú priateľku, ktorá počas prechodu po zelenom chodníku medzi Skalnou Alpou s Rakytovom začala pociťovať celkové vyčerpanie spojené so zimnicou a žalúdočnými nevoľnosťami.

Tento stav nedovoľoval žene ďalej pokračovať v túre, preto sa rozhodli požiadať o pomoc. O súčinnosť bola v tomto prípade požiadaná aj posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu