Žilinskí lekári vyzbierali už viac ako 41-tisíc eur na pomoc Ukrajine, nakupujú z nich zdravotnícky materiál


Foto: Žilinskí lekári vyzbierali už viac ako 41-tisíc eur na pomoc Ukrajine, nakupujú z nich zdravotnícky materiál Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Lekári z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline vytvorili začiatkom marca zbierku zdravotníckych pomôcok pre vojnou zasiahnutú Ukrajinu. Na rozdiel od iných zbierok je táto určená výhradne na nevyhnutnú zdravotnícku pomoc pre ukrajinskú vojenskú nemocnicu. Materiál zdravotníci nutne potrebujú, aby mohli ošetrovať zranených.

Do zbierky prispeli medzi prvými veľkým materiálnym darom vo forme liekov a zdravotníckych pomôcok zamestnanci spoločnosti VIDRA a spol. s. r. o. spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi. Ďalší veľký príspevok v podobe finančného daru 10-tisíc eur venovala žilinská spoločnosť KROS, a. s.

„Na transparentnom účte cítime neustále nárast vďaka všetkým vašim príspevkom. Do tejto chvíle sa nám vďaka vašim finančným príspevkom podarilo vyzbierať neuveriteľných 41 625 eur,“ uvádza žilinská nemocnica na sociálnej sieti.

Z výťažku nakupuje nemocnica nevyhnutný zdravotnícky materiál, ktorý posiela priamo do ukrajinských vojenských nemocníc v prvej línii.

„Potrebné sú najmä turnikety, tzv. škrtidlá, ktoré lekári Mykhailo Kunychka a Mykhailo Ilnytskyi zháňajú až v zahraničí, pretože sú takmer všade nedostupné, a všetko, čo sa im podarí zakúpiť, posielajú na záchranu životov na Ukrajine,“ dodáva FNsP Žilina..


Iniciatívu je možné podporiť materiálnymi darmi ale aj finančne na transparentný účet s názvom „POMOC UKRAJINE“.

Číslo účtu: SK20 0900 0000 0051 8800 4873

Prispieť zdravotníkom je počas pracovných dní možné aj v hotovosti, v čase od 5:30 do 15:30. Na prízemí hlavnej budovy polikliniky je na tento účel pripravený zapečatený box. Vyzbierané peniaze budú použité na nákup liekov, zdravotníckeho materiálu a pomôcok.

Priniesť môžete aj materiálnu pomoc vo forme obväzov, leukoplastov, lekárničiek, lokálnych hemostatických a dezinfekčných prostriedkov. Pomôžu tiež akékoľvek lieky proti bolesti, protizápalové prostriedky, antibiotiká či prostriedky na popáleniny. Ďalšie potrebné položky zahŕňajú rukavice, striekačky a infúzie, škrtidlá na zastavenie krvácania, chirurgický šijací materiál, fixačné dlahy, infúzne roztoky a nepremokavé boxy na lekárničky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu