Suché stromy odstraňujú zo žilinského Lesoparku robotníci pomocou koní


Foto: Suché stromy odstraňujú zo žilinského Lesoparku robotníci pomocou koní

Počas prebiehajúcich prác dňa 8. marca v žilinskom Lesoparku Chrasť lesným robotníkom pri odstraňovaní suchých stromov pomáhal i pár koní.

Podľa hovorcu mesta Žilina Vladimíra Miškovčíka sa pre tento šetrnejší spôsob presunu dreva rozhodla samospráva aj z dôvodu, aby cesty nepoškodzovali ťažké lesné mechanizmy.

Dvadsať smrekov sa vyťaží v časti Vlčince a rovnaký počet aj v časti Zaparové pri záhradkárskej osade. „Ide o stromy, ktoré sú napadnuté škodcom alebo sú vysušené a predstavujú nebezpečenstvo pre návštevníkov lesoparku. Z tohto dôvodu je potrebné ich odstrániť. Na zlý stav niektorých drevín v časti lesoparku medzi Rosinskou cestou a Karpatskou ulicou sa sťažujú aj obyvatelia mesta v aplikácii Odkaz pre starostu,“ informoval Miškovčík.

Richard Führich, ktorý je piliarom a dodávateľom služieb pre mesto doplnil, že spracovávajú veternú kalamitu a sucháre, ktoré sa každoročne objavujú. „V lesoparku sa rúbu len choré stromy, ktoré sú buď vyvrátené, alebo sú poškodené hnilobou, kôrovcom či hubami. Odborný lesný hospodár ich vyznačí, my to potom vyčistíme a koníkmi stiahneme na skládku. Koníky sú šetrnejšie k porastom, nerobia také škody, neodierajú stromy a nerobia koľaje,“ uviedol.

Výrub bol nahlásený v zmysle zákona o lesoch na Okresný úrad v Žiline a prekonzultovaný so zástupcom ochranárskych združení. „Ak by samospráva nespracovala kalamitu v termíne, mohol by jej lesný úrad udeliť pokutu. Výsadbu za vyťažené kusy mesto zabezpečí drevinami, ktoré lepšie odolávajú klimatickej zmene,“ vysvetlil na záver Miškovčík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu