V žilinskej nemocnici pracuje až 85 % žien. Pri príležitosti MDŽ im vyjadrilo vedenie vďaku a úctu


Foto: V žilinskej nemocnici pracuje až 85 % žien. Pri príležitosti MDŽ im vyjadrilo vedenie vďaku a úctu Foto: FNSP Žilina

Medzinárodný deň žien si 8. marca pripomínajú už niekoľko rokov aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline (FNsP). Z celkového počtu pracovníkov je viac ako 1600 práve zamestnankýň nežnejšieho pohlavia, ktoré tak tvoria až 85 %. Podľa vedenia žilinskej nemocnice je poslanie ženy v zdravotníctve nenahraditeľnou súčasťou naprieč takmer všetkými profesijnými pozíciami.

Riaditeľ FNsP v Žiline Eduard Dorčík poďakoval zamestnankyniam počas dnešného dňa osobne a navštívil všetky oddelenia v nočnej i dennej zmene. „V žilinskej nemocnici pracuje 1 641 žien, ktoré zastávajú rôzne pozície. Či už sú to lekárky, sestry, farmaceutky, fyzioterapeutky, ekonómky, kuchárky, upratovačky – každá jedna z nich je pre chod našej nemocnice absolútne nenahraditeľná. Ich prácu, profesionalitu a obetavosť si nadovšetko vážime, a preto by sme im radi takýmto spôsobom poďakovali za všetko, čo pre nás a našich pacientov robia,“ uviedol Dorčík.

Najväčší ženský kolektív je aktuálne na oddelení vnútorného lekárstva, kde pracuje na rôznych pozíciách 181 žien, najviac v kategórii sestier.

Úloha žien v zdravotníctve a najmä v žilinskej nemocnici je podľa jej riaditeľa nezastupiteľná. „V nemocnici je povestná ženská láskavosť a empatia o to dôležitejšia. Lekárky, sestry či sanitárky sú však rovnako manželkami, matkami či dcérami a aj napriek únave z práce, ktorú zažívajú v posledných dvoch pandemických rokoch v ešte väčšom rozsahu, zvládajú popri tom všetkom odovzdávať ich lásku a starostlivosť nielen našim pacientom, ale tiež doma ich najbližším. Ženy sú srdcom nášho vesmíru, či už v práci, alebo rodine, a bez nich by to nefungovalo,“ dodal.


Vedenie FNSP si uvedomuje a oceňuje prácu svojich zamestnankýň. „Ďakujem za každý deň ich práce. Úprimne si želám, aby ženy spätne pocítili všetku lásku a starostlivosť v rovnakej miere, v akej ju nezištne dávajú iným, aby sme si neustále vážili a uvedomovali ich dôležitosť a pozíciu, ktorá musí byť rovnocenná bez ohľadu na pohlavie či vek,“ zdôraznil riaditeľ.

Najmladšou je iba 19-ročná zamestnankyňa, ktorá pracuje v administratívnom oddelení v mobilnom odberovom mieste. Jedna z najstarších a najdlhšie pracujúcich žien je 77-ročná lekárka na oddelení neurológie. V nemocnici pracuje od ukončenia vysokej školy nepretržite už 54 rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu