V sobotu potrebovali rýchlu pomoc záchranárov dvaja ľudia v Malej Fatre, v jednom prípade zasahoval aj vrtuľník


Foto: V sobotu potrebovali rýchlu pomoc záchranárov dvaja ľudia v Malej Fatre, v jednom prípade zasahoval aj vrtuľník Foto: Horská záchranná služba

Pomoc záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) z Malej Fatry potrebovali počas soboty 5. marca dvaja ľudia. V prvom prípade išlo o 54-ročného muža, ktorý sa necítil dobre počas lyžovania. Lyžiar požiadal o pomoc zo strediska Vrátna - Paseky.

Záchranári po príchode na miesto zistili, že má pravdepodobne srdcové problémy. Okamžite preto privolali na pomoc posádku Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), ktorá pacientovi na mieste spravila EKG srdca. Vyšetrenie ukázalo, že ich predpoklad bol správny a požiadali o súčinnosť Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu (VZZS).

Mužovi so zdravotnými problémami bol zabezpečený urýchlený prevoz z Vrátnej doliny na ošetrenie do nemocnice.


Druhýkrát museli záchranári vykonať zásah v prípade slovenskej turistky, ktorá sa zošmykla z turistického chodníka, vedúceho zo Šútova na Chatu pod Chlebom. Žena nebola schopná pokračovať ďalej samostatne. Záchranári HZS jej po príchode na miesto pri Mojžišových prameňoch poskytli stúpacie železá a spoločne zostúpili späť na parkovisko.

Na stránke HZS na záver všetkých turistov upozornili, že: „Retiazkové mačky takzvané nesmeky nie sú vhodné do podmienok, ktoré momentálne v oblasti prevládajú. Sú potrebné klasické stúpacie železá. Na hrebeni, svahoch nad hranicou lesa sa nachádza ľadová vrstva.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu