Lekári žilinskej nemocnice vyzbierali za prvé dni takmer 19-tisíc eur na pomoc ukrajinským nemocniciam


Foto: Lekári žilinskej nemocnice vyzbierali za prvé dni takmer 19-tisíc eur na pomoc ukrajinským nemocniciam Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline podporila iniciatívu lekárov oddelenia chirurgie – Mykhaila Kunychku a oddelenia psychiatrie – Mykhaila Ilnytskyiho, ktorí spolu s lekárom Antonom Farkhatom už niekoľko dní zhromažďujú zdravotnícky materiál pre ukrajinské nemocnice bojujúce v prvej línii.

Keďže mnoho z potrebného vybavenia predstavuje špecifické lekárske pomôcky, ktoré nie sú dostupné v bežných lekárňach, verejnosť môže prispieť aj formou peňažného daru na individuálne zriadený transparentný účet. Lekári s podporou nemocnice, zamestnancov, pacientov a priateľov za tri dni vyzbierali pre tento účel 18 946 eur. Z financií už zakúpili prvé vojenské lekárničky, škrtidlá či špeciálne izraelské tlakové obväzy.

Ako uviedol riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík, vo FNsP Žilina je aktuálne zamestnaných 15 lekárov a jedna farmaceutka ukrajinského pôvodu.

„Vzniknutá situácia u našich východných susedov priniesla katastrofálne následky v mnohých oblastiach. Humanitárna pomoc, ktorú okamžite začali vyvíjať dobrovoľníci, organizácie, firmy i štát a samosprávy, je jedinečným dôkazom solidarity a ľudskosti. S iniciatívou adresne pomôcť kolegom – zdravotníkom v ukrajinských nemocniciach nás oslovili naši dvaja lekári Mykhailo Kunychka a Mykhailo Ilnytskyi a hneď sme vedeli, že urobíme všetko, čo je v našich silách a možnostiach,“ priblížil E. Dorčík.

Nemocnica vo svojom areáli ešte v ten deň vyčlenila kontajner pre skladovanie darovaného materiálu, verejne podporila dobročinnú aktivitu, oslovila dodávateľov a lekárom pomohla so šírením informácií o možnosti zapojenia sa do zbierky k väčšiemu okruhu ľudí.

Drvivá časť zdravotníckych pomôcok nevyhnutne potrebných pre záchranu života momentálne v ukrajinských nemocniciach akútne chýba. Časť z nich je problém zohnať už i na Slovensku.

„Sú to predovšetkým turnikety na zastavenie arteriálneho krvácania, hemostatické gázy, nasálne vzduchovody, tlakové a okluzívne obväzy. Sme v kontakte s našimi priateľmi na Ukrajine – lekármi v nemocniciach v prvej línii, a snažíme sa zohnať a urgentne im zaslať čo najviac vybavenia, ktoré v tejto chvíli potrebujú,“ zdôraznili M. Kunychka a M. Ilnytskyi.

Každý nákup z vyzbieraných peňazí realizujú prostredníctvom transparentného účtu, odkladajú faktúry a dokumentujú všetky zakúpené položky.

„V tejto chvíli je pre nás najnáročnejšie nájsť spoločnosti, ktoré disponujú potrebnými vecami, keďže na požiadavky vojnovej medicíny v takomto rozsahu u nás bežní dodávatelia nie sú pripravení. Boli by sme preto radi, ak by nás kontaktovali firmy, ktoré tento materiál majú a vedeli by nám ho predať,“ dodali lekári žilinskej nemocnice.

Lekári vyjadrili úprimné poďakovanie všetkým, ktorí podporili iniciatívu či už finančne, alebo materiálne.


Možnosti podpory iniciatívy lekárov žilinskej nemocnice finančne

Transparentný účet „POMOC UKRAJINE“:

SK20 0900 0000 0051 8800 4873

Všetky finančné prostriedky sú použité na nákup zdravotníckeho materiálu, ktorý je následne zasielaný priamo do vojenskej nemocnice prvej línie na Ukrajine.

Finančná hotovosť:

Box, do ktorého je možné vložiť hotovosť, sa nachádza u informátora na prízemí hlavnej budovy polikliniky FNsP Žilina (v pracovné dni 5:30 – 15:00 h).

Materiálne:

Darovať je možné nižšie uvedený zdravotnícky materiál. Prosíme, aby boli veci uložené v uzatvárateľnom obale alebo škatuli, na ktorej bude z vonkajšej strany popísaný obsah balenia. Zberné miesto sa nachádza priamo v areáli FNsP Žilina.

V prípade záujmu je potrebné vopred kontaktovať lekárov na čísle:

  • Mykhailo Ilnytskyi 0949 690 526 alebo
  • Mykhailo Kunychka 0902 387 750.

Zoznam potrebných vecí (nie po uplynutí exspirácie):

  • obväzový materiál (sterilný aj nesterilný), leukoplasty (bežne dostupné v lekárni),
  • lekárničky (individuálne) naplnené (podľa možnosti IFAK I úrovne),
  • lokálne hemostatické a dezinfekčné prostriedky (bežne dostupné v lekárni),
  • prostriedky na popáleniny (bežne dostupné v lekárni),
  • rukavice (sterilné alebo nesterilné),
  • striekačky, i.v. linky, infúzne systémy,
  • turnikety (škrtidlá na zastavenie arteriálneho krvácania),
  • chirurgický šijací materiál,
  • fixačné dlahy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu