Klub vojenských výsadkárov SR si v Žiline zvolil nové vedenie, mesto aj kraj dostali medaily za zásluhy


Foto: Klub vojenských výsadkárov SR si v Žiline zvolil nové vedenie, mesto aj kraj dostali medaily za zásluhy Foto: KVV J. Gabčíka Žilina

V nedeľu 27. februára si Klub vojenských výsadkárov Slovenskej republiky na sneme v Žiline zvolil nové vedenie. Po dvoch volebných obdobiach bývalého prezidenta pplk. v. v. Viktora Puchoňa na tomto poste nahradil plk. v. v. Pavel Švelka, ktorý sa stal prezidentom klubu na najbližšie dva roky.

V minulosti zastával viacero dôležitých postov. Pôsobil ako zástupca veliteľa Síl pre špeciálne operácie v Trenčíne či odborný radca Odboru Síl špeciálneho určenia Generálneho štábu OS SR. V Žiline pôsobil ako náčelník štábu 5. pluku špeciálneho určenia a bol aj veliacim dôstojníkom niekoľkých zahraničných vojenských operácií.

„Zvolenie do pozície prezidenta klubu je pre mňa veľkým prejavom dôvery a zároveň výzvou na pokračovanie v rozvoji tradícií, ktorých základ postavili naši predchodcovia a zakladatelia klubu. Bol by som rád, keby sa nám spoločne podarilo vytvoriť podmienky pre spájanie profesionálov a priaznivcov špeciálnych síl - byť akýmsi mostom medzi verejnosťou, OS SR a samosprávou,“ uviedol novozvolený prezident Pavel Švelka.

Bývalý prezident Viktor Puchoň strávil vo funkcii štyri roky a teraz odovzdáva štafetu mladšej generácii. Pri predávaní funkcie poďakoval vedeniu ozbrojených síl Slovenskej republiky, ale aj Žilinskej samospráve. Zároveň poprial novému vedeniu veľa úspechov nielen pri podpore ozbrojených síl, ale aj pri práci s mládežou či propagácii činnosti klubu.


„Ďakujem za spoluprácu dosluhujúcemu prezídiu a taktiež výborom oblastných klubov. Veľká vďaka za podporu patrí Ozbrojeným silám SR a náčelníkovi Generálneho štábu SR, veliteľovi Špeciálnych síl, ale aj samosprávam, najmä Mestu Žilina, VÚC Žilina a viacerým oddaným sponzorom,“ vyjadril svoju vďaku pplk. v. v. Viktor Puchoň.

Na nedeľnom sneme došlo k viacerým zmenám vo vedení klubu. Novým viceprezidentom sa stal mjr. v. v. Emanuel Nôta, za tajomníka bol zvolený mjr. Vladimír Vaňa. Do funkcie viceprezidenta pre ekonomiku nastúpil kpt. v. v. Miroslav Bellan. Pôvodne 6-členné prezídium sa nástupom pplk. v. v. Denisa Cádru a čat. v. v. Jozefa Dolníka rozšírilo na 8-členné. Klubu sa týmito zmenami podarila dosiahnuť tzv. generačná výmena, teda omladenie členskej základne, o ktoré sa už roky snažili.

Okrem zmeny vedenia boli na zasadnutí udelené aj viaceré ocenenia. Mesto Žilina a Žilinský samosprávny kraj získali za zásluhy Medaily Jozefa Gabčíka. Odchádzajúci prezident si spolu s podpredsedom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov prezvali Zlatý kríž cti Jozefa Gabčíka. Okrem toho boli viacerí členovia klubu ocenení Zlatým odznakom výsadkového veterána.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu